Gerard Hardeman ontwikkelde zelf 'Gul Gevuld Roggebrood’.
Gerard Hardeman ontwikkelde zelf 'Gul Gevuld Roggebrood’.

Eerste prijs voor Gerard Hardeman

Algemeen 372 keer gelezen

WIJK EN AALBURG • Bakker Gerard Hardeman heeft de eerste prijs gewonnen bij de eerste Nationale Zuurdesemproeverij.

Met zijn zelf ontwikkelde 'Gul Gevuld Roggebrood' wint de biologische bakker uit Wijk en Aalburg in de categorie Experimenteel Brood. Hardeman: "Ik hou van dingen uitproberen, ik ben altijd aan het spelen met ingrediënten en recepten. Al bij de eerste keer dat dit uit de oven kwam wist ik: dit is een uniek brood. Het is een smaakbom, waar je niks op hoeft te smeren voor een heerlijke boterham."

Hardeman startte onlangs met de Dutch Organic Baking School en is blij met deze erkenning. "Ik bak al twintig jaar biologisch en desem is een van mijn specialiteiten. Ik heb ontzettend veel zin deze kennis en ervaring dit najaar te gaan delen."

De Nationale Zuurdesemproeverij is opgezet door Martin Kullik van Steinbeisser's Experimental Gastronomy in samenwerking met Het Financieele Dagblad. Donderdag kwam de uitslag. In totaal brachten 31 zuurdesembakkers uit heel Nederland hun brood naar Restaurant Vermeer in Amsterdam.

Hoog niveau
"Een van de juryleden, die niet wist dat ik mee deed, vertelde mij al dat het niveau van de inzendingen heel hoog was. Zuurdesem had lang een slechte naam. Te zuur, te klef of te zwaar. Bakkers wisten er niet goed raad mee. Maar die tijd is voorbij. Wij merken dat ook in onze bakkerij Gerard & Suus. Klanten komen terug voor het zuurdesembrood, in alle varianten", vertelt Hardeman verder.

'Biologisch en ambachtelijk brood is het brood van de toekomst'. Met die overtuiging start Gerard Hardeman met compagnon Corianne Vos dit najaar de cursussen van de Dutch Organic Baking school. Een opleiding voor professionals en thuisbakkers, die de fijne kneepjes van het biologische bakken willen leren.

Programma
Het programma start met twee zuurdesemcursussen, een eendaagse cursus Gistbrood, en een cursus Brood uit het Midden-Oosten, verzorgd door Oren Shmuely.

Het Gul Gevulde Rogge komt zeker op het programma van de zuurdesemtrainingen. "Ik heb ideeën voor nog wel 60 jaar" zei de bakker in een eerder interview in Het Kontakt.

Daar ligt wat hem betreft ook de toekomst van zijn vak.

"Onderscheidend vermogen. Bezig zijn met je vak, nadenken en je eigen smaak en cultuur ontwikkelen."

http://www.dutchorganicbakingschool.com

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden