Afbeelding

Provincie: 'Uitbreiding gaswinning Waalwijk-Noord onwenselijk'

Algemeen 283 keer gelezen

REGIO • Ook de provincie Noord-Brabant komt in het geweer tegen de voorgenomen uitbreiding van de gaswinning in het gebied Waalwijk-Noord.

In antwoorden op schriftelijke vragen van CDA-Statenlid Roland van Vugt schrijft het Brabantse provinciebestuur dat het in overleg met andere overheden een zienswijze gaat indienen tegen het ontwerpbesluit. De gemeente Waalwijk zelf en ook buurgemeente Aalburg lieten eerder al weten kritisch te staan tegenover het winningsplan van Vermilion Energy en dan met name tegenover het fracken, een methode waarmee met chemicaliën gas uit de bodem wordt gehaald. "In het kader van de energietransitie naar duurzame energie achten wij het uitbreiden van de gaswinning bij Waalwijk-Noord als onwenselijk en zien wij de uitbreiding van de winning als maatschappelijk niet verantwoord", schrijft het college van Gedeputeerde Staten aan Van Vugt.

Of de gaswinning uit het veld bij Waalwijk daadwerkelijk onverantwoord is, kan GS niet zeggen. Daarvoor heeft Brabant niet de expertise en kennis in huis. Het Staatstoezicht op de Mijnen, onderzoeksbureau TNO, de Technische commissie bodembeweging en de Mijnraad hebben positief geadviseerd over het winningsplan, waarin de resultaten van het onderzoek naar de effecten op bodemdaling en bodemtrilling zijn opgenomen, reden voor het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat om de plannen van Vermilion ter inzage te leggen.

Minder afhankelijk
"Wanneer aardgas veilig kan worden gewonnen vindt het ministerie het wenselijk dit uit de Nederlandse bodem te winnen. Nederland is hiermee minder afhankelijk van gasimport en de schonere winning in Nederland is beter voor het klimaat. Uit de adviezen van Staatstoezicht op de Mijnen, TNO en Tcbb blijkt dat het gas bij Waalwijk-Noord veilig en verantwoord kan worden gewonnen", antwoordt het provinciebestuur op de vraag waarom haar negatieve advies over de gaswinning in Waalwijk door het ministerie genegeerd is.

Over hoe de uitbreidingsplannen voor Waalwijk zich verhouden tot het besluit om het winnen van gas in Groningen af te bouwen staat te lezen: " Het Rijk heeft een zogenaamd kleine velden-beleid, waarmee ze de provincie Groningen zoveel mogelijk wil ontzien, en tegelijk zoveel mogelijk in onze eigen gasvraag wil voorzien. Daartoe wordt ruimte gegeven aan winningen uit kleine velden. De ontwikkeling in Waalwijk is hiermee in lijn. In Groningen gaat de winning op korte termijn terug naar 12 miljard m3 gas per jaar, in Waalwijk is de prognose dat nog tussen 0,1– 1,6 miljard m3 kan worden gewonnen tot uiterlijk 2026. Er is al 2,4 miljard m3 gewonnen vanaf 1989."

Motie
Op de fractie van de PVV na hebben begin juni alle partijen in Provinciale Staten een motie van GroenLinks aangenomen om in Brabant niet verder naar gas of andere fossiele brandstoffen te boren.

Provinciale Staten hebben in 2015 bovendien beleid aangenomen ter bescherming van het drinkwater en eerder, in 2013, hebben de partijen zich al uitgesproken tegen het fracken in de Brabantse ondergrond in de zoektocht naar gas.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Afbeelding ter illustratie.
Trainer van Rico Verhoeven komt naar Sportcentrum Hank, dat dit jaar 25 jaar bestaat Nieuws 15 uur geleden
• Katja en Raïsa na de prijsuitreiking.
Goede opmaat voor Olympische Spelen: Raïsa Schoon uit Werkendam wint zilver in Mexico Sport 17 uur geleden
• Badmeester André haalde een nat pak.
Vernieuwd bad in zwembad Werkina geopend: badmeester André haalt opnieuw een nat pak Nieuws 18 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden