Organist Celis Dekker laat tijdens zijn orgelspel de gemeente graag genieten van zijn improvisaties
Organist Celis Dekker laat tijdens zijn orgelspel de gemeente graag genieten van zijn improvisaties Foto: Hannie Visser-Kieboom

Celis Dekker kan nog geen dag zonder muziek

Algemeen 1.306 keer gelezen

ALMKERK • Organist Celis Dekker (70) werd vorige week uitgebreid in het zonnetje gezet in de gereformeerde kerk in Almkerk. Al een halve eeuw trekt hij alle registers open om het kerkvolk naar hartenlust te laten zingen.

"We hadden thuis een oud harmonium, dat stond in de zondagse kamer. Daar ben ik begonnen om het psalmenboek na te spelen, net zo lang vogelen tot ik de melodie te pakken had. Toen mijn vader de organist Jan de Ruiter ontmoette, vroeg hij of ik les kon krijgen. Twaalf jaar lang heb ik les gehad en veel van hem geleerd. Toen hij ziek werd, ben ik gevraagd organist te worden in de gereformeerde kerk, al was ik van huis uit hervormd. Maar dit orgel is het grootste van Altena en daar wilde ik maar wat graag op spelen", zo vertelt Celis over zijn liefde voor de muziek en het orgel. Zijn liefde is zo groot, dat hij zelfs voor drie diensten op één zondag zijn hand niet omdraait.

Het orgel in Almkerk werd gebouwd in 1902 en heeft twee klavieren en 28 stemmen, het is daarmee het grootste orgel in Altena. Toch is dat nog niets vergeleken met het orgel in de Gedächtniskirche in Berlijn, waar hij bij zijn 40-jarig ambtsjubileum op mocht spelen tijdens een masterclass van de Duitse organist Wolfgang Seifen.

Niet uitgestudeerd
Want ondanks zijn jarenlange ervaring als organist is Celis Dekker nog lang niet uitgestudeerd. "Elke dienst eist voorbereiding. Soms moet je met een koor spelen en dan moet je altijd even repeteren. Zelf zou ik geen dag zonder muziek kunnen. Het liefste wat ik doe is improviseren, voor het vaderland weg spelen. Dat doe ik bijna in iedere dienst. Al hield mijn orgelleraar Jan de Ruiter mij wel voor dat ik me ook aan de regels moet houden."

Liefst speelt Dekker psalmen, vooral de bewerkingen kunnen hem bekoren. Psalm 98, 150 en 116 zijn enkele van zijn favorieten. "Maar het nieuwe liedboek telt bijna 1100 liederen, daarin staan prachtige gezangen. De gemeente hier zingt graag mee, organist Wolfgang Seifen was ook zo onder de indruk van de samenzang bij 'U zij de glorie'." De Duitse orgelprofessor kwam al vier keer op uitnodiging van Celis Dekker in Almkerk spelen.

Voor zijn 50-jarig jubileum kreeg de Almkerkse organist op nieuw een masterclass cadeau van de gemeente. Eind september reist hij weer af naar Berlijn om zich vier dagen onder te dompelen in improvisaties op zijn orgelspel onder begeleiding van Wolfgang Seifen. Als voorbeeld speelt hij het gezang 'Heilig, heilig, heilig' in eindeloze variaties achter de klavieren in Almkerk.

De waardering die Dekker kreeg van de gemeente tijdens de viering van het vijftigjarig jubileum deed hem goed. "De kerk zat helemaal vol. Dominee Bert de Ridder preekte uit 1 Kronieken 25 over de muziek in de tempel, dat was grandioos. Ook koos hij prachtige liederen voor de dienst."

Hannie Visser-Kieboom

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Katja en Raïsa na de prijsuitreiking.
Goede opmaat voor Olympische Spelen: Raïsa Schoon uit Werkendam wint zilver in Mexico Sport 5 uur geleden
• Badmeester André haalde een nat pak.
Vernieuwd bad in zwembad Werkina geopend: badmeester André haalt opnieuw een nat pak Nieuws 6 uur geleden
• Na de prijsuitreiking van de jeugd was het tijd voor de senioren.
Succesvol Rondje Almkerk: 1319 euro ingezameld voor Roparun Sport 22 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden