Volgens Ankie Straathof uit Veen hoeft Altena niet opnieuw het wiel uit te vinden.
Volgens Ankie Straathof uit Veen hoeft Altena niet opnieuw het wiel uit te vinden.

'Altena had sneller kunnen handelen'

Algemeen 937 keer gelezen

VEEN • Wat Ankie Straathof betreft kan er over een half jaar een 'uitstekend plan' voor de huisvesting van arbeidsmigranten liggen.

Wie naar het cv van Ankie Straathof kijkt zal niet verbaasd zijn dat de inwoonster van Veen eerder dit jaar het voortouw nam bij de protesten tegen de komst van zo'n 150 arbeidsmigranten naar een complex aan de Wielstraat, háár straat. Als crisismanager beschikt ze over het nodige organisatietalent en crisis was het in februari zeker, toen PT Creations en uitzendorganisatie Van Doorn Flexible Workforce aankondigden een onderkomen voor hun buitenlandse werknemers te willen realiseren.

Grootte
Straathof benadrukt nog maar eens dat haar en andere bewoners van de Wielstraat niet om het ontwerp te doen was, maar om de grootte. "In deze straat wonen 123 mensen, 150 erbij zou een complete overname betekenen." De suggestie dat de tegenstanders gedreven werden door racistische motieven - de arbeidsmigranten komen voornamelijk uit Oost-Europa - veegt ze resoluut van tafel. '"Onzin. Als 150 Italianen of Duitsers zich hier zouden vestigen, zouden we ons ook overrompeld voelen."

Bovendien zet Straathof vraagtekens bij de scheve machtsverhouding die tussen werkgever en werknemer zou kunnen ontstaan, als eerstgenoemde verantwoordelijk is voor het inkomen én de huisvesting van de laatste groep.

Meerdere keren stond Straathof de afgelopen maanden achter de inspraakmicrofoon om te hameren op een afgewogen beleid voor arbeidsmigranten. Dat PT Creations en Van Doorn al snel hun plannen weer introkken en burgemeester Fons Naterop tijdens een bewonersavond in Veen stelde dat er geen grote aantallen werknemers worden gehuisvest zonder dat daar nieuwe regels voor zijn is fijn, maar dat Aalburg en ook Werkendam en Woudrichem geen beleid hebben op dit terrein noemt Straahof 'triest'.

Snel Altena-breed beleid
"Niemand heeft nagedacht over wat voor gevolgen de open grenzen in Europa zouden hebben. Ik ben niet per se voor of tegen grote aantallen arbeidsmigranten, maar er moet wel snel Altena-breed beleid komen. We hebben de plicht om deze mensen een menswaardig en veilige thuis te bieden. Voor mij staan drie punten centraal. Als een bedrijf groeit, hoe gaat het dan om met de arbeidscapaciteit? Kijk bij de beschikbaarheid van woningen ook naar de behoefte van starters en ouderen. Misschien kun je van een groot pand wel meerdere kleine panden maken. En biedt de mensen die hier komen werken een welkomstprogramma aan. Laat ze zien waar ze terecht kunnen met vragen, maak contact met ze. Gewoon even die handshake doen, zodat je letterlijk kan samenleven. Ik kom oorspronkelijk uit Den Haag en ik heb gezien hoe daar twee groepen ontstonden die geen begrip en respect voor elkaar toonden. Dat moet je niet willen."

Inmiddels hebben zo'n 35 inwoners, ondernemers en ook politici zich aangemeld voor een speciale klankbordgroep, die het draagvlak onderzoekt voor wat nu eigenlijk acceptabel is. De afgelopen maanden vond Straathof begrip en een luisterend oor bij wethouder Wijnand van der Hoeven, maar ze vindt dat er te weinig actie ondernomen is om concrete stappen te maken. "Aalburg, Werkendam en Woudrichem hadden sneller kunnen handelen. Zeker als je kijkt naar de gemeentes om ons heen, zoals Waalwijk en Zaltbommel. Daar hebben ze in ieder geval een idee welke kant ze op willen. En Altena hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden, hè. Er zijn al voldoende onderzoeken en inzichten over dit onderwerp, dat is een kwestie van kopiëren en draaien. Met een beetje energie erin kan er wat mij betreft binnen een half jaar een uitstekend plan liggen, waarmee je weer tien jaar vooruit kan."

Showpaardje
Maar in de aanloop naar 1 januari 2019 merkt ze dat het lastig is om het onderwerp op de agenda te houden. "In primaire zin willen de politieke partijen hier hun vingers niet aan branden. De meesten zijn vooral bezig met de verkiezingen en één Altena; die willen een showpaardje neerzetten. CDA-Statenlid Roland van Vugt heeft in Den Bosch aandacht gevraagd voor de kwestie, net als Christian Alderliesten van Progressief Altena dat heeft gedaan in Werkendam. Ik hoop dat Altena straks nieuwe schwung krijgt, meer professionaliteit, zodat er beleid komt."

Tom Oostra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden