Philip den Haan in actie tegen het G-team van Sparta'30, dat het duel met 7-5 won.
Philip den Haan in actie tegen het G-team van Sparta'30, dat het duel met 7-5 won. Foto: Jan Noorlandt

Philip den Haan: 'Politiek kan vlugger, sneller en beter'

Algemeen 517 keer gelezen

WERKENDAM • De rasechte Werkendammer wil er straks ook zijn voor Aalburg en Woudrichem.

Nog niet zo heel lang geleden riep Philip den Haan op tot een volksopstand, toen ook Aalburg definitief koers zette richting één gemeente Altena. Het beslissende woord kwam toen van Jenneke Komejan van Ideaalburg, tegenwoordig binnen AltenaLokaal partijgenoot van Den Haan. "Ook wij zijn tot fusie overgegaan", zegt de Werkendammer, doelend op de samensmelting van Ideaalburg, Gemeentebelangen en Lokaalbelang. Met andere woorden: hij is niet in het verleden blijven hangen.

Donderdag werd Den Haan tijdens de benefietwedstrijd van de partij tegen het G-team van Sparta'30 in Andel zelfs als lijsttrekker van AltenaLokaal gepresenteerd. Gezien die twee andere kapiteins - Rene Hoegee en Shah Sheikkariem, nu nummers 2 en 3 op de lijst - een opvallende keuze, al is het alleen al omdat Den Haan als rasechte Werkendammer misschien niet zoveel stemmen zal trekken uit de nu nog buurgemeentes. "Voorlopig zal die verdeling nog gemaakt worden, maar over drie vier jaar weten we niet beter. Deze Werkendammer wil er ook zijn voor de inwoners van Aalburg en Woudrichem."

Zo'n zes jaar geleden raakte Den Haan betrokken bij de gemeentepolitiek en in 2013 kwam hij in de Werkendamse gemeenteraad voor Lokaalbelang. Hij volgde toen Elsbeth van Beek op, die vanwege gezondheidsproblemen een stapje terug deed. Ook na de verkiezingen in 2014 keerde Den Haan terug in de raad.

Raakvlakken
Zijn interesse in politiek heeft raakvlakken met zijn werk, legt hij uit. Tot 2009 was hij de schakel tussen de ambtenarij en de politie in Rotterdam, tegenwoordig is hij in dezelfde stad projectmanager van het Programma Oost, gericht op de leefbaarheid van het stadsdeel Prins Alexander.

"Ik zit graag bovenop het nieuws en voor zowel de politiek als mijn werk geldt dat je op basis van de juiste informatie de juiste beslissing moet nemen."

Op tijd informeren is dan ook cruciaal, ook in de politiek. "Politiek kan vlugger, sneller en beter. Dat vinden veel andere partijen ook. Ik ben geen politicus, maar een man van de praktijk. Kijk bijvoorbeeld naar de discussie rondom de exploitatie van De Crosser. Die manier van werken is zo vertragend. Dan heb je straks niet één paarse krokodil, maar een hele dierentuin vol. Samen met de andere partijen wil ik daar verbetering in aanbrengen."

Den Haan vindt het nog te vroeg om te praten over een wethouderspost. Wel hoopt hij dat AltenaLokaal meer dan drie zetels in de wacht sleept. De volgende twaalf mensen op de kieslijst worden binnenkort gepresenteerd. "We hebben ook jongeren op de lijst staan", zegt Den Haan. "Dat past in onze visie. We kijken alvast naar waar Altena moet staan in 2030."

Tom Oostra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden