Logo hetkontakt.nl/heusdenenaltena
Bas de Peuter controleert de bijenkasten op zijn bedrijf, rechts Michel van der Werff.
Bas de Peuter controleert de bijenkasten op zijn bedrijf, rechts Michel van der Werff. (Foto: Hannie Visser-Kieboom)

Gastvrij welkom voor bijen in Uppel

  •   361 keer gelezen

UPPEL • Op de wormenkwekerij The Dutch Nightcrawlers van Bas de Peuter wordt komend najaar een cursus bijen houden gegeven. Het past in de bedrijfsfilosofie van maatschappelijk verantwoord ondernemen, dat hoog in het vaandel staat bij het bedrijf in Uppel.

Michel van der Werff - al jaren werkzaam op het bedrijf in Uppel - en Bas de Peuter zijn twee van de cursisten die zich straks gaan verdiepen in het houden van bijen. Inmiddels staan zestien bijenkasten van imkerij Ecopoll uit Geffen op het bedrijf in Uppel in een speciaal daarvoor ingezaaide bloemstrook met onder andere klaprozen en koolzaad. "Uppel is een ideale leefomgeving voor de bijen volgens die imker uit Geffen", zo vertelt Bas de Peuter.

Veel honing
"We nemen al deel aan het patrijzenproject in de Doornse polder en met de speciaal ingezaaide bloemenranden daar en de randen rondom ons bedrijf kunnen de bijen dichtbij veel honing vinden. Ook de wormenkwekerij levert een natuurlijk product, net als de honing die we straks willen gaan verkopen als streekproduct. Bijen zijn altijd wat ondergewaardeerd, maar ze zijn noodzakelijk voor de bestuiving. Daarom is het houden van bijen zo belangrijk voor de natuur. Voor ons is het ook even een vorm van ontspanning om tijdens ons werk even te kijken of het goed gaat bij al die bijenvolken. Bij één van de kasten lag vanmorgen de koningin buiten; misschien zaten er twee in de kast en is één van hen naar buiten gewerkt."

De wormenkwekerij in Uppel levert haar producten onder andere aan Walmart in Amerika. Binnenkort wordt het bedrijf in Uppel uitgebreid met 1.000 m2 door de groeiende vraag naar viswormen.

Bas de Peuter en Michel van der Werff werken samen al langer aan het verduurzamen van het bedrijf in Uppel. "Door het leggen van 700 zonnepanelen op ons dak werken we al energieneutraal. Ook is de wormenkwekerij circulair gemaakt, ze levert geen reststromen op, de wormenhumus is weer goed voor jonge bomen. De papierpulp die we voorheen nog gebruikten is al vervangen door bladafval. We werken nu aan het verpakkingsmateriaal van de wormen, dat zit nu nog in plastic bakjes die vissers vaak ongemerkt achterlaten in de natuur. We hebben nu een bakje dat volledig biologisch afbreekbaar is, we zijn nu aan het testen in Finland. Bij dat biologische karakter van ons bedrijf past het houden van bijen juist heel goed."

Naast de wormenkwekerij heeft Bas de Peuter een melkveebedrijf met 70 koeien, dat gerund wordt door Casper van de Wetering. Een deel van de melk wordt verwerkt in zijn kaasmakerij in Genderen. Tevens beheert hij met zijn vrouw de boerenminicamping 't Hulpgat.

Twaalf inschrijvingen
Voor de cursus bijen houden hebben zich inmiddels al twaalf mensen ingeschreven. Zij zijn welkom op de speciale informatieavond, daar wordt overlegd wanneer de cursus wordt gegeven. De cursus zelf start na de zomer en bestaat uit zes praktijklessen en zes theorielessen. Deze worden op de wormenkwekerij gegeven door Robert Schuurmans van Imkerij Ecopoll uit Geffen. Naast zijn imkerij beheert hij ook een bijenteeltmuseum. Iedere cursist krijgt na afloop een certificaat voor het houden van bijen.

"We zoeken wel serieuze cursisten, die mogelijk geïnteresseerd zijn in het houden van bijen. Na afronding van de cursus kan iedere cursist zelf aan de slag met het houden van bijen en het verzamelen en slingeren van honing. De aanschaf van kasten en ander materiaal om echt bijen te gaan houden is uiteraard voor rekening van de cursisten zelf." De Peuter en Van der Werff gaan niet alleen de cursus volgen, maar ze gaan volgend jaar ook zelf bijen houden en honing slingeren.

Molens
De Peuter: "Bijen hebben me altijd gefascineerd, overigens net als molens. Op de lagere school hield ik al een spreekbeurt over molens. Misschien ga ik na de cursus bijen houden wel lessen volgen om molenaar te worden."

Mensen die meer informatie willen of zich op willen geven voor de cursus bijen houden, kunnen contact opnemen met Bas de Peuter of Michel van der Werff via info@thedutchnightcrawlers.nl.

Hannie Visser-Kieboom

Tom Oostra
Redactiecoördinator van Het Kontakt Land van Heusden & Altena en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @tomoostra op twitter >
Elke woensdag het Heusden en Altena per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK