Annabel en Angelique hopen in september de eerste groep Altena Actief te kunnen starten.
Annabel en Angelique hopen in september de eerste groep Altena Actief te kunnen starten. Foto: Marjo van Andel

Altena Actief helpt jongeren met autisme met uitgaan

Algemeen 1.090 keer gelezen

WOUDRICHEM • Een filmpje pikken of een dagje pretpark: mensen met autisme krijgen het vaak niet geregeld. Altena Actief wil daar verandering in brengen.

Voor de meeste jongeren is het vanzelfsprekend: zin in een avondje uit? Je belt een aantal vrienden, spreekt wat af en gaat vervolgens naar de kroeg of de film. Voor jongeren, en ouderen, met autisme ligt dat allemaal net even ingewikkelder en is een dagje weg of een filmpje pakken een hele onderneming. Wat er voor kan zorgen dat er uiteindelijk niets gedaan wordt. Om die groep te ondersteunen hebben Trema Welzijn en MEE Plus regio Brabant Noord de handen ineen geslagen en is 'Altena Actief' in het leven geroepen. Het doel van het project is om voor kleine groepen mensen, minimaal vier, maximaal zes personen, een maandelijkse activiteit te bieden die wordt georganiseerd en begeleid door vrijwilligers.

"Het project is ontwikkeld speciaal voor mensen vanaf 18 jaar met autisme, die moeite hebben met het invullen van hun vrije tijd of met het leggen van contacten", legt Angelique de Rijk van MEE Plus uit. "Ik zie dat vrije tijd voor deze groep een lastig thema is. Contact leggen: hoe doe je dat en wat ga je vervolgens doen? En hoe regel je het allemaal als je naar de film wilt?"

Behoefte
Hoewel Angelique tijdens haar werkzaamheden zag dat dit een worsteling onder jongeren met autisme is, leek het haar goed om te peilen of er voor deze groep daadwerkelijk een behoefte is om hier begeleiding in te krijgen. Daarom werd er, samen met Trema Welzijn, een avond belegd rondom het thema vrije tijd. "Het enthousiasme die avond was groot, zeker toen twee ervaringsdeskundigen, die aan een dergelijke project in Tilburg meedoen, aan het woord kwamen. Toen hebben we besloten dat we dit ook in Altena van de grond willen krijgen omdat hier voor die specifieke doelgroep nog weinig geregeld is", vult Annabel van Wijk van Trema Welzijn aan.

De keuze om jongeren van 18 jaar en ouder te begeleiden is heel bewust gemaakt. "Jeugd die jonger is, heeft vaak meer begeleiding nodig en voor die groep is meer geregeld. Overigens vragen we van mensen die aan dit project mee gaan doen wel een bepaald stukje zelfstandigheid: ze moeten bijvoorbeeld zelf op een afgesproken plek kunnen komen, enigszins kunnen lezen en schrijven en in staat zijn om zelf een budget te beheren."

Vrijwilligers
Altena Actief draait op vrijwilligers: "En ook dat is een bewuste keuze. Het maakt het laagdrempeliger en het betekent ook dat mensen die geen indicatie hebben hier wel gebruik van kunnen maken. Van vrijwilligers vragen we ook het een en ander: ze moeten minimaal 18 jaar zijn, kunnen organiseren en plannen en zich minimaal voor één jaar aan het project willen verbinden. Het mooie is dat mensen op die manier hulp kunnen bieden, die niet superzwaar is. Eigenlijk is het heel leuk om te doen, want vrijwilligers kunnen zelf meedoen aan de activiteiten. De vrijwilliger is degene die de contacten onderhoudt, met de groep de afspraken maakt en het uitje regelt en begeleidt. In Tilburg, waar iets dergelijks al langer draait, zijn inmiddels vriendschappen ontstaan. Dat wil je natuurlijk het liefste, maar die contacten moeten de deelnemers dan verder wel zelf regelen en onderhouden."

Vrijwilligers worden natuurlijk niet zomaar in het diepe gegooid: vanuit MEE Plus wordt een training gegeven over autisme en natuurlijk is er begeleiding en coaching.

Overigens wordt met alle jongeren en ouderen, er zit geen maximale leeftijdsgrens aan Altena Actief, een gesprek gevoerd. "Om de groep zo goed mogelijk samen te stellen, willen we weten waar interesses liggen, wat verwachtingen zijn. Wanneer een groep eenmaal is gevormd wordt er samen met de vrijwilliger een jaarplanning gemaakt, waarin zoveel mogelijk met en op elkaar afgestemd. Maar dat is juist ook het mooie van dit project: soms moet je je een beetje aanpassen en rekening houden met iemand anders. Dat is meteen een mooi leerproces."

Angelique en Annabel hopen in september een eerste groep Altena Actief op te kunnen starten. Het duo is nog op zoek naar mensen die op een informele, flexibele manier iets voor een ander willen betekenen. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via annabel.van.wijk@trema.org of 0183-408444. Jongeren kunnen terecht bij angelique.derijk@meeplus.nl of 06-50516732.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Waterschap Rivierenland oefent het sluiten van de coupure in de fietstunnel door de Werkense Dijk bij de kinderboerderij in Werkendam.
Fietstunnel door Werkense Dijk in Werkendam sluit volgende week tijdelijk Nieuws 15 uur geleden
• Gerrit de Heer (77) opent de nieuwe padelbanen.
Erelid Gerrit de Heer (77) opent nieuwe padelbanen in Werkendam: al twintig nieuwe leden Nieuws 23 apr, 17:32
• Dick Ippel, Hélène Hendriks en Jan de Joode.
Alle items overboden én klappers bij veiling voor Hospice Altena: 'We zijn enorm tevreden' Nieuws 23 apr, 16:01

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden