Logo hetkontakt.nl/heusdenenaltena
Foto: ©123RF.COM

Aalburgse raad vooral bezig met scenario 9 voor Tulpstraat

  •   616 keer gelezen

WIJK EN AALBURG • Terwijl inmiddels vier van de in totaal acht scenario's voor de toekomst van de gymzaal aan de Tulpstraat in Wijk en Aalburg zijn afgevallen, ging de discussie in raadszaal dinsdagavond vooral over een negende variant.

Scenario 9 behelst het plan dat turnvereniging WIK in april aan de gemeenteraadsleden presenteerde, namelijk de aanbouw van een turnsportfaciliteit aan d'Alburcht in Wijk en Aalburg. Wethouder Arie van Loon liet toen al weten dat de uitwerking van dat idee aan het nieuwe bestuur van Stichting d'Alburcht is.

Fatale fout
Volgens Shah Sheikkariem van AltenaLokaal is dat een 'fatale fout'. "Wij nemen een beslissing over alle sportverenigingen, maar WIK laten we aan het stichtingsbestuur over." 

Kees de Waal van Progressief Altena vroeg zich dinsdagavond in het verlengde daarvan af of het stichtingsbestuur wel genoeg ondersteuning krijgt. "Aan de ene kant huren we allerlei professionele partijen in om een gezondheidscentrum in een deel van d'Alburcht te realiseren, maar het andere gedeelte van het multifunctionele centrum laten we over aan het bestuur. Ik zou pleiten voor wat meer balans."

CDA'er Arno Bouman kwam tijdens de opiniërende raad met een vergelijkbaar inzicht. "Wat ons betreft is het een risicovolle aanpak om die bal bij de stichting te leggen." De fractievoorzitter pleitte daarnaast voor een variant waarin alle sportverenigingen uit de Tulpstraat onderdak krijgen in d'Alburcht, dus ook tafeltennisvereniging Rally, die volgens variant 4 zou moeten verhuizen naar basisschool De Hoeksteen. "Het risico bestaat dat verenigingen die terecht komen in een pand waar de gemeente geen zeggenschap over heeft later in de kou komen te staan", beargumenteerde hij.

Planschets in juli
Wethouder Van Loon legde in zijn verklaring uit dat WIK vertegenwoordigd is in het bestuur van d'Alburcht en dat datzelfde bestuur heeft aangegeven dat het in juli met een planschets komt. Om dat te kunnen bereiken krijgt het bestuur ambtelijke ondersteuning en heeft de gemeente de deskundigheid van een architect ingekocht. "We laten de stichting dus niet aan haar lot over", aldus Van Loon.

In reactie op een andere opmerking van Sheikkariem, die vindt dat de toekomst van de Henri Dunantschool niet gekoppeld moet worden aan de toekomst van de gymzaal aan de Tulpstraat en de sportverenigingen, stelde de wethouder bovendien dat de gemeenteraad - met het verschijnen van de plannen van het stichtingsbestuur in juli en het integraal huisvestingsplan (IHP) voor alle onderwijsgebouwen in de gemeente in september - nog 'voldoende handgrepen' heeft om te sturen.

In september wordt eveneens een voorstel over de toekomst van de Tulpstraat aan de gemeenteraad voorgelegd.

Inmiddels zijn van de acht scenario's nog vier varianten overgebleven: het sluiten van de gymzaal en verhuizen van de gebruikers naar d'Alburcht; het onderbrengen van de Henri Dunantschool in het gebouw van het Willem van Oranje College, met d'Alburcht als gymzaal; nieuwbouw van zowel de school als de gymzaal; en nieuwbouw in combinatie met de komst van appartementen.

Verder uitwerken
Die laatste optie is afkomstig van Delean Ontwikkeling, waarover vorige maand nog veel onduidelijkheid was. Corné van Gammeren (SGP) vroeg zich dinsdagavond dan ook af of deze mogelijkheid wel verder onderzocht moet worden. "We weten niet in hoeverre die plannen realistisch zijn, maar we willen de initiatiefnemers wel serieus nemen en hen de kans geven om dit verder uit te werken", antwoordde Van Loon daarop.

Tom Oostra

Tom Oostra
Redactiecoördinator van Het Kontakt Land van Heusden & Altena en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @tomoostra op twitter >
1 reactie
Elke woensdag het Heusden en Altena per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK