Paula Jorritsma, Gerda Hagen-Verdoorn en Annie Hakkers-Verdoorn.
Paula Jorritsma, Gerda Hagen-Verdoorn en Annie Hakkers-Verdoorn. Foto: Tom Oostra

Zussen willen meer aandacht voor tocht langs drie Rijswijken

Algemeen 1.568 keer gelezen

RIJSWIJK • Daar zitten ze dan, de zussen Annie Hakkers-Verdoorn (81) en Gerda Hagen-Verdoorn (71). De geboren Rijswijkers vinden dat er maar weinig aandacht is voor de ReTour Rijswijk, de tocht die aanstaande vrijdag zijn achtste editie beleeft.

ReTour Rijswijk is een jaarlijkse fietstocht, waarbij medewerkers van de gemeente Rijswijk, de gemeente Buren en de gemeente Woudrichem in één dag langs de drie Rijswijken van Nederland - in Zuid-Holland, Gelderland en Brabant - fietsen, zo'n 210 kilometer in totaal.

Postcodes
Er wordt aan het begin van het interview nog vlug even nagegaan of er niet meer plaatsen met deze naam zijn, maar dat blijkt niet het geval. "Vroeger, toen er nog geen postcodes waren, was het nog wel eens lastig", zegt Annie. "Dan moest je ook 'ZH' bij het adres op je poststukken schrijven." In Rijswijk 'ZH' woont namelijk Ria de Rooij, een nicht van Annie en Gerda, en zij heeft het tweetal enthousiast gemaakt voor ReTour Rijswijk, die in de Zuid-Hollandse gemeente gestart is om geld op te halen in de strijd tegen spierziekte ALS.

De afgelopen jaren konden Annie en Gerda steevast rekenen op een telefoontje van Ria. "Ze belt dan om te vragen of we er wel erg in hebben dat de fietsers eraan komen", zeggen de zussen lachend. "En of we al zijn wezen kijken. Ria is de motor van het geheel."

Rijswijk verbindt dus niet alleen de fietsers, maar ook de toeschouwers, al waren dat er vorig jaar in 'Rijsik' maar drie: Annie, Gerda én Ria, die met de deeltaxi naar Brabant afreist. Annie en Gerda vinden het jammer dat in 'hun' dorp niet meer belangstelling is voor de toertocht. "Ook in de media is er maar weinig aandacht voor", zegt Gerda. "Vorig jaar stonden we op de fietsers te wachten, toen we in gesprek raakten met een vertegenwoordiger van Stichting ALS, die de tocht ondersteunt en begeleidt. We waren geraakt door zijn verhaal en het verhaal van de stichting."

Erkenning
Kortom, meer erkenning voor ReTour Rijswijk is op zijn plaats. "Niet heel Rijswijk hoeft uit te lopen, maar meer dan drie mensen moet toch te doen zijn." Wethouder Paula Jorritsma heeft namens de gemeente Woudrichem al een paar keer mee gefietst en koerst vrijdag ook weer naar het Gelderse Rijswijk om het gezelschap daar op te pikken voor de laatste etappe naar het Land van Heusden en Altena. Rond 13:00 uur wacht hen bij Het Brabantse Land een lunch.

Volgens Jorritsma is het de bedoeling dat het evenement, dat zo'n 2500 euro opbrengt, gaat groeien, mogelijk met steun uit Altena. "In Rijswijk Zuid-Holland leeft het heel erg, in Gelderland veel minder. Deze regio heeft natuurlijk een eigen wielerkalender en mensen hier moeten het wel zien zitten om er hun schouders onder te zetten." Het inschrijfgeld van ReTour Rijswijk gaat volledig naar het Team Marieke, dat op 31 mei meedoet aan de Tour du ALS. Dit team beklimt die dag één, twee of drie keer de Mont Ventoux.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden