Trots overheerste bij Chantal, na de officiële lancering van haar boek. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries nam het eerste exemplaar van 'Dader (on)bekend' in ontvangst.
Trots overheerste bij Chantal, na de officiële lancering van haar boek. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries nam het eerste exemplaar van 'Dader (on)bekend' in ontvangst. Foto: Annemiek van Rijn - Splint Media BV

Chantal uit Werkendam: 'Je leven is niet voorbij'

Algemeen 3.241 keer gelezen

WERKENDAM • Chantal uit Werkendam schreef een boek over de zwaarste periode in haar leven. "Ik hoef me nergens voor te schamen."

Optimistisch. Strijdbaar. Op momenten breeduit lachend. Nee, in niets lijkt Chantal op deze donderdagavond op de Chantal die in 2015 landelijke bekendheid verwierf. De Werkendamse meldde zich destijds aan voor het programma 'Internetpesters Aangepakt' van misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Een gelekt seksfilmpje had haar leven geruïneerd en de zichtbaar emotionele Chantal wilde maar wat graag weten wie haar dat onrecht had aangedaan.

We zijn inmiddels bijna drie jaar verder. Ondanks een gewonnen rechtszaak tegen Facebook, is de uploader van het compromitterende filmpje nog steeds niet gepakt. Toch wil Chantal verder met haar leven. "Je kunt het niet voor de volle honderd procent afsluiten. Nooit. Maar je moet dit ook los kunnen laten. Je leven is niet voorbij, al dacht ik dat eerst wel. Natuurlijk, het is heel erg negatief geweest, maar ik denk dat ik er wel iets positiefs van heb kunnen maken door met mijn verhaal naar buiten te treden."

Waarschijnlijk enige boek
Dat doet de Werkendamse nu in 'Dader (on)bekend'; het eerste, en waarschijnlijk ook enige boek, waarin ze openhartig vertelt over onder meer haar turbulente puberteit, de periode waarin het filmpje online kwam en de impact die dat moment op haar leven heeft gehad. Hoe groot die vooral vanuit haar geboortedorp was, vertelt ze met nog altijd merkbare verbazing in haar stem.

"Toen het mediacircus aan de gang was, spraken mensen me hier in het dorp niet aan. Ze keken alleen. Het lijkt wel of je onzichtbaar bent. Dat vond ik echt heel erg bizar. In een dorp had ik wel meer steun verwacht, maar aan de andere kant zie je daaraan wel dat de mensen hier heel nuchter zijn. Ze denken 'laat het gewoon overwaaien', 'ga het niet zelf opzoeken'. Dat begrijp ik aan de ene kant wel, maar ik vind het ook heel kortzichtig. Ik heb liever dat mensen me aanspreken. Dat hoeft niet eens positief te zijn; ze mogen ook eerlijk zijn. En zeggen dat ze het niet slim van me vinden."

In de rest van Nederland gebeurde dat volop. Vooral op social media waren de reacties volgens Chantal niet mals. "Er wordt zo makkelijk geoordeeld. 'Jij maakt toch zelf zo'n filmpje?' 'Wat een zeikwijf'. Dat soort dingen. Maar iedereen doet het tegenwoordig. Ook al komt niemand er openlijk voor uit; het gebeurt gewoon. Onder jongeren is 't het nieuwe voorspel. En dat is ook niet erg. Ik zal nooit zeggen dat mensen die filmpjes niet meer moeten maken. Dat is gewoon de grootste onzin. Ik vergelijk dat met meiden die verkracht worden en dat mensen dan zeggen dat ze dat korte rokje maar niet aan hadden moeten trekken. Iedereen mag in zijn privésferen doen wat hij of zij wil. En niemand heeft het recht om dat ongevraagd online te zetten."

Tegenwoordig is het uitlekken van dergelijke beelden lang niet meer zo zeldzaam als het was ten tijde van Chantal's seksfilmpje. Tal van BN'ers werd geconfronteerd met eenzelfde situatie als Chantal.

Patricia Paay
De Werkendamse schrok van de reacties, waaruit blijkt dat de gedachtegang volgens haar nog altijd niet veranderd is. "Dat filmpje van Patricia Paay bijvoorbeeld. Daar heb ik heel veel discussies over gehad. Mensen zeggen dat zij beter moet weten, omdat ze een bekende Nederlander is. Ook vriendinnen van me. Dan word ik zó boos. Zij deed óók iets in haar privékring. En dat is óók uitgelekt, zonder dat ze daar toestemming voor heeft gegeven. Het is eigenlijk precies hetzelfde verhaal als bij mij. Het was iets privé's, met mijn vriendje, in een relatie van twee jaar. Mag dat dan niet? Soms wordt er een heel andere draai aan gegeven. Dan zeggen ze 'ze heeft er spijt van'. Nee, ik heb er geen spijt van. 'Ze schaamt zich'. Nee, ik hoef me nergens voor te schamen. Degene die het online heeft gegooid, die moet zich schamen."

In het boek vertelt Chantal openhartig over haar vermoedens over een mogelijke dader. Het is aan de lezer om te bepalen of die daadwerkelijk zo onbekend is. Ze pleit daarnaast voor een verandering van 'mindset' als het gaat om wraakpornozaken. "Ik vind dat de aandacht moet verschuiven. Van slachtoffers naar daders. Zij mogen niet meer buiten schot blijven. Mijn ex is er bijvoorbeeld altijd buiten gebleven. Over hem werd op sociale media helemaal niks gezegd of gevraagd, terwijl hij hier zeker iets mee te maken heeft."

Gelukkig
Genoeg achteruit gekeken. Na het uitbrengen van 'Dader (on)bekend' wil Chantal zich nu weer op de toekomst gaan richten. Aan een relatie heeft ze overigens nog geen moment gedacht. "Ik ben de afgelopen maanden voornamelijk bezig geweest met het boek en mijn therapie. Met een relatie ben ik helemaal niet bezig geweest, dat komt vanzelf wel. Ik wilde eerst gelukkig zijn met mezelf. En dat is op dit moment gelukt."

Martin van Hemert

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Workshop veilig online bankieren bij Van der Straaten Verzekeringen: 'Bescherm jouw geld en jezelf' Nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Grote brand legt woonhuis in Dussen in as: bewoners en hond ongedeerd 112 18 apr, 08:41
Afbeelding
Grote controle bedrijfspanden in Altena: illegale bewoning en illegaal vuurwerk aangetroffen 112 17 apr, 17:21

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden