Edwin Straver doet mee als kistrijder.
Edwin Straver doet mee als kistrijder. archieffoto: Teus Admiraal

Topdebuut voor Edwin Straver in Dakar-rally

Sportt 1.460 keer gelezen

REGIO • Edwin Straver uit Almkerk heeft de eerste dagen van zijn debuut in de Dakar-rally meer dan prima doorstaan.

De 46-jarige zoon van vijfvoudig Nederlands wegrace-kampioen Anton Straver doet als zogeheten kistrijder mee aan de rally van legendarische proporties. Dat houdt in dat hij geen assistentie heeft en dat hij al zijn benodigdheden enkel en alleen in één kist mag laten vervoeren.

Ondanks die gekozen handicap wist Straver zich uitstekend te handhaven in de eerste drie etappes van de 40e editie van de Dakar-rally. De Almkerker stond naar eigen zeggen 'ontzettend zenuwachtig' aan het vertrek in Lima, maar kon na afloop van de eerste proef voor de camera van RTL7 trots melden dat hij geen 'waypoints' gemist had.

Ook de tweede en derde etappe doorstond hij zonder waypoints mis te lopen, wat hem straftijd zou opleveren. De CAP-navigatie (het navigeren op kompas) was nieuw voor Straver, maar ook daar hoeft hij zich na zijn sterke openingsfase geen zorgen meer om te maken.

Michel Huisman
Een andere deelnemer uit Almkerk beleefde een minder zorgeloze start. Michel Huisman, als monteur mee op de vrachtwagen van de Kazak Artur Ardavichus, beleefde op de tweede dag een hachelijk moment toen hun Iveco-truck terug moest draaien om een duin op te kunnen komen.

Op datzelfde pad stond echter een auto, met daarnaast een coureur. Remmen en sturen was niet meer mogelijk, waardoor de vrachtwagen van Team De Rooy de auto volledig plette. De man naast de auto had alle geluk van de wereld dat de deur de wagen van de duin duwde, anders had hij het tragisch genoeg niet overleefd. De impact van dit incident denderde nog lang door bij Huisman, navigator Serge Bruynkens en de rijder uit Kazachstan.

Tot slot Nico Biesheuvel, die als servicetruckchauffeur het worstelende koppel Ebert Dollevoet/Arjan Arendse assisteert. Zij hadden in de eerste dagen alle moeite om op tijd binnen te komen en bij het ter perse gaan van deze krant was nog niet bekend of de twee überhaupt aan de vierde etappe mogen beginnen.

Martin van Hemert

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Meerdere 'Wikkers' wisten prijzen te winnen.
Turnsters van W.I.K. in Wijk en Aalburg worden regiokampioen én seizoenskampioen Sport 16 apr, 15:57
• Archieffoto van Virtus.
Virtus wint in Nieuw-Lekkerland en kan zaterdag kampioen van de tweede divisie worden Sport 16 apr, 14:57
• Mika Schalken uit Dussen op het circuit in Assen.
Mika Schalken uit Dussen eindigt als vijfde op het circuit in Assen Sport 16 apr, 14:35

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden