Afbeelding
Foto: ©123RF.COM

Nieuwe impuls voor behoud molens in Heusden en Altena

Algemeen 700 keer gelezen

ALTENA • De Molenstichting Het Land van Heusden en Altena heeft negen historische molens in beheer en eigendom. De molens zijn rijksmonumenten, behoren tot het belangrijke cultureel erfgoed van de streek en hebben ook een grote landschappelijke betekenis.

In de periode 2010-2015 zijn aan de molens een aantal grote restauratiewerken uitgevoerd. De molens staan er weer goed bij, ze kunnen allemaal weer draaien. Om dit zo in stand te houden is jaarlijks een flink bedrag nodig voor beheer en onderhoud. Echter de reguliere inkomsten van de Molenstichting schieten daarvoor tekort. Gevolg hiervan is dat in een relatief korte tijd weer achterstallig onderhoud en verval kan gaan optreden.

Windkracht
Om teloorgang van de molens te voorkomen heeft de Molenstichting het plan 'Windkracht' opgesteld. Het doel van het plan is het vergroten van de beleving en betrokkenheid van bezoekers, inwoners en ondernemers bij de molens. Het beoogde effect daarvan is onder meer het verkrijgen van meer structurele inkomsten.

'Windkracht' bestaat uit een aantal onderdelen. Zo is het onder meer de bedoeling om de molens te thematiseren. Dat wil zeggen dat aan iedere molen een bepaald thema wordt gekoppeld. Bijvoorbeeld de verhalende molen, de smikkelmolen, de natuurmolen en dergelijke. Ook is in het plan een actie opgenomen om meer vrienden en sponsors te werven. Tenslotte is het de bedoeling dat er in de loop van 2018 een nieuw molenboekje wordt gepresenteerd.

Donateurs
Aan de uitvoering van het plan Windkracht zijn kosten verbonden. Deze zijn geraamd op ongeveer 17.500 euro, een bedrag dat de Molenstichting niet beschikbaar heeft. Het bestuur heeft daarom een aantal instanties en bedrijven gevraagd om een donatie.

Vermilion Energy Nederland en en Rabobank Altena hebben aangegeven een bijdrage te willen leveren, waardoor al 75 procent van het benodigde bedrag binnen is. Daarmee kon gestart worden met de uitvoering van het plan. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de VVV Altena Biesbosch.

Voor wat betreft het resterende deel hoopt de Molenstichting dat de samenwerkende gemeenten hiervoor borg zullen staan. Het feit dat het plan in het kader van de komende gemeentelijke herindeling als icoonproject is aangemerkt geeft vertrouwen. Nieuwe donateurs zijn natuurlijk ook altijd welkom. Meer informatie: www.molensheusdenenaltena.nl.

Marjo van Andel

Eindredacteur Het Kontakt-Vijfheerenlanden

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Archieffoto van Marianne Vos.
Marianne Vos boekt met winst in Dwars door Vlaanderen 250ste profzege op de weg Sport 27 mrt, 20:45
• Het Waterpoort Festival duurt een dag langer dan vorig jaar.
Waterpoort Festival 2024: dansen, zingen en een 'trip down memory lane' Nieuws 27 mrt, 17:54
• De A27 richting Utrecht is dit weekend dicht door onderhoudswerkzaamheden.
Capelse veer vaart langer door tijdens afsluiting van A27 in paasweekend Nieuws 27 mrt, 17:18

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden