Afbeelding
Foto: Teus Admiraal

Hankse Leonie vindt vrijwilligerswerk bieb echt een aanrader

Algemeen 1.144 keer gelezen

HANK • Vrijwilligers en mantelzorgers. Onmisbaar. De vuisten die zij op elkaar stapelen, vóór en mét, tillen de ander een stapje hoger.

Het cement dat de samenleving bij elkaar houdt. Zo worden vrijwilligers en mantelzorgers met regelmaat genoemd. En terecht: ze verzetten bergen werk en zijn onmisbaar voor de mensen waar zij omheen staan. Heel vaak wordt dat belangrijke werk in stilte verricht, bijna onzichtbaar. Trema, met onder andere het servicepunt vrijwilligers, vindt dat het werk dat dagelijks wordt verzet ook een beetje zichtbaar gemaakt mag worden. Om te laten zien wàt er wordt gedaan en hoe leuk dat is. En dat meer 'vuisten' altijd welkom zijn.

Erg blij
Leonie Oomen uit Hank is erg blij met haar vrijwilligerswerk bij de bibliotheek in Hank.

"Het is zo leuk om verhalen van mensen te horen. We hebben ook best wel wat vaste bezoekers en dan ben ik altijd benieuwd hoe het met hen gaat." Leonie, jongste van een groep vrijwilligers die er voor zorgt dat Hank en omgeving boeken kunnen lenen, is sinds een klein jaar vrijwilligster bij de bibliotheek. "De werkzaamheden zijn heel divers: natuurlijk zorgen we ervoor dat de boeken terug in de kasten komen te staan. We bieden ook hulp bij het reserveren via de computer en zorgen dat boeken die online gereserveerd zijn klaar staan. Maar we helpen mensen ook met het uitzoeken van boeken. Dus het is ook nog eens heel sociaal werk."

Mensen associëren een bibliotheek vooral met boeken, maar Nicole Roubos, contactpersoon bij Bibliotheek CultuurPuntAltena, denkt daar anders over. "De bibliotheek is anno 2017 veel meer dan alleen een plaats waar je boeken kunt lenen. Om te blijven voldoen aan de behoeften en vragen van de inwoners van Altena gaan we de komende jaren bijvoorbeeld aan de slag met taal- en leesbevordering, Cultuureducatie, Mediawijsheid en het vergroten van digitale vaardigheden. We delen onze kennis graag als het gaat om bovenstaande zaken. Dit gaan we doen door het organiseren van Biebevents, lezingen en door samen te werken met verschillende partijen uit Altena."

Op proef
In november 2016 ging Leonie 'op proef' meedraaien in de Hankse bieb, een maand later was ze vaste kracht. "Ik had een zaterdagbaantje, maar was daar mee gestopt omdat dat moeilijk te combineren was met school. Ik zocht iets voor de vrijdagavond, maar ja, dat valt natuurlijk niet mee. Bovendien wilde ik ook wel iets doen dat ik leuk vond. En toen kwam er een nieuwsbrief binnen van Bibliotheek CultuurPuntAltena waarin een oproep stond voor vrijwilligers bij de bibliotheek. Dat was mij op het lijf geschreven! Ik ben namelijk al van jongs af aan verslaafd aan boeken."

Leonie vindt dat de bibliotheek in Hank een bijzonder gezellige sfeer uitstraalt.

"Er komen regelmatig mensen vanuit Dussen, waar een servicepunt is, naar Hank om hier even tussen de boeken te snuffelen. En die vertellen dat ze dat helemaal niet erg vinden, omdat er hier zo'n gezellige sfeer hangt. Het leuke is dat ik in de bieb zelfs iets met mijn opleiding kan doen. Ik volg namelijk de studie Beeldende Kunst en Vormgeving en mag me bemoeien met het interieur van de bibliotheek. Zo zijn er twee hoeken die steeds een ander thema hebben. En die mag ik inrichten."

Volgens Leonie is het mede zo gezellig in de bieb omdat het team waarin ze werkt een groep is met hele leuke mensen. "Natuurlijk is dit werk superleuk als je van boeken houdt, maar we hebben nu bijvoorbeeld een maatschappelijke stagiaire die niet zoveel met boeken heeft. Die heeft het echter ook bijzonder goed naar de zin."

Aanrader
De Hankse vindt haar vrijwilligerswerk echt een aanrader. "Het is eigenlijk zoveel dingen in één. Natuurlijk de boeken, maar ook het contact met mensen. Bovendien vind ik belangrijk dat kinderen boeken kunnen lezen. Vroeger ging ik altijd met school naar de bieb. Het is echt van belang dat kinderen dat kunnen blijven doen. Maar dan moeten er wel mensen zijn die ze kunnen helpen en de boeken uit kunnen lenen."

Nicole sluit zich aan bij Leonie, want zonder vrijwilligers wordt het lastig om de bieb draaiende te houden. En Bibliotheek CultuurPuntAltena kan altijd nieuwe mensen gebruiken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden