Jaarlijkse doen nog zo'n twintig groepen mee aan de optocht in Hank.
Jaarlijkse doen nog zo'n twintig groepen mee aan de optocht in Hank. archieffoto: Teus Admiraal

Carnaval gaat nooit meer weg uit Hank

Algemeen 1.853 keer gelezen

HANK • Carnavalvierders in Hank werden precies 44 jaar geleden verenigd in de Stichting Carnaval Hank. Zaterdag wordt het jubileumjaar afgetrapt met het Krakerfestival.

Anton Heijmans heeft het interview over het 44-jarig bestaan van Stichting Carnaval Hank goed voorbereid. De eerste penningmeester van de stichting heeft de ontstaansgeschiedenis volledig uitgeschreven en daarbij het nodige fotomateriaal opgeduikeld.

Gordijnstof
"Kijk, dit is de eerste Raad van Elf. Daarvoor ben ik nog naar Oosterhout gereden om rode gordijnstof te kopen en Mien Verstegen heeft daar uiteindelijk de capes van gemaakt", klinkt het lachend. Mien Verstegen is niet de enige naam die in het gesprek voorbij komt. Het verhaal van Stichting Carnaval Hank begint in maart 1972, als vanuit het café van Jan Snijders - 'aan 't sluiske', zoals Heijmans het verwoordt - weer de optocht van CV De Havenplakkers vertrekt. Iedereen mag daaraan meedoen, maar prijzen worden alleen uitgereikt aan deelnemers namens van de carnavalsvereniging zelf.

Het werd tijd voor alle Knusterooiers onder één vlag samen te brengen, vertelt Heijmans, die zelf bij CV De Pilspiraten zat. "Alle verenigingen, niet alleen carnavalsverenigingen, in Hank zijn toen aangeschreven met de vraag of ze twee leden wilden afvaardigen voor de stichting. Namens De Pilspiraten was ik dat, samen met Johan Luiten."

Uiteindelijk wordt de oprichtingsakte op 19 juni 1973 bij de notaris ondertekend. "Maar we hadden geen ene cent en ook geen sponsors. We gingen daarom met de toto langs de deuren en we organiseerden filmmiddagen voor de kinderen uit het dorp. Die waren altijd een groot succes. Later zijn we ook met de fancy fairs gestart."

Brug
In 1974 was de stichting voor het eerst verantwoordelijk voor het carnavalsfeest in Hank. Het eerste motto 'De brug is geslagen voor ieders behagen' werd bedacht door Rinus Leeggangers, die later ook de eerste vijf edities van het sauwelen - waaraan ieder jaar nog uitsluitend Hankse sauwelaars aan meedoen - op zijn naam zou schrijven.

De eerste prins werd Thijs van Rooij uit Geertruidenberg en het zou niet lang duren, voordat CS De Klaitrappers uit Dussen werd gevraagd om het Krakersfestival bij te wonen. "Daarop werden wij weer uitgenodigd om naar de boerenbruiloft in Dussen te komen", vertelt Heijmans. "En in 1981 hadden wij hier met Rinus en Jo van Ham het eerste boerenbruidspaar."

Klank en drank
Weer komt er een foto op tafel. Heijmans startte met Hans Ribbers een zoektocht naar instrumenten voor de boerenkapel, die samen met muziekvereniging St. Caecilia werd opgetuigd. Onder het mom van 'hoe meer klank hoe meer drank' dweilde de kapel langs de Hankse café's. "Toen waren er nog vele cafés in Hank", klinkt het niet zonder weemoed. Ook werd in die beginjaren de basis gelegd voor een andere traditie: het Krakersfestival, het songfestival voor carnavalsliedjes.

Zoals gebruikelijk grijpen carnavalsvierders ieder getal dat redelijkerwijs terug te voeren valt op elf aan voor een extra feestje en viert Stichting Carnaval Hank deze carnaval dus het 44-jarig bestaan. Het motto 'Witte wa ze deeje, 44 joar geleeje' is bedacht door Anton de Witt en laat zien dat in Knusterooierslaand tradities in ere worden gehouden. Anton Heijmans ziet wel dat het Hankse carnaval door de jaren heen veranderd is. "Maar carnaval gaat hier nooit meer weg."

Tom Oostra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Workshop veilig online bankieren bij Van der Straaten Verzekeringen: 'Bescherm jouw geld en jezelf' Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Grote brand legt woonhuis in Dussen in as: bewoners en hond ongedeerd 112 18 apr, 08:41
Afbeelding
Grote controle bedrijfspanden in Altena: illegale bewoning en illegaal vuurwerk aangetroffen 112 17 apr, 17:21

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden