Afbeelding

Aalburg heeft geld voor wegen en duurzaamheid

Algemeen 333 keer gelezen

WIJK EN AALBURG • Aalburg wil ongeveer 1,5 miljoen euro investeren in projecten die de laatste jaren zijn blijven liggen.

Op het gebied van investeringen is deze laatste Aalburgse begroting daarmee 'één van de meest ambitieuze begrotingen', aldus Arie van Loon, wethouder Financiën. Volgens wethouder Pim Bouman gaat het Aalburgse college voor het 'netjes opleveren van de gemeente Aalburg'. "Maar we investeren in projecten waar straks ook de Altena-inwoner wat aan heeft."

Geen verrassing
Dat Aalburg voor 2018 en verder - na jaren van de broekriem aan trekken en de 'tering naar de nering zetten' - weer geld op de plank heeft is op zich geen verrassing. Voor de uitvoering van de plannen in het kader van het brede accommodatiebeleid was in de begroting 2017-2020 al een bedrag van 1 miljoen euro opgenomen in de investeringsplanning, maar door keuzes die op dit gebied zijn gemaakt blijft dit budget nagenoeg onaangeroerd.

Aan de begroting voor 2018 en verder wordt 265.000 euro toegevoegd, omdat het groot onderhoud aan de gymzaal in de Tulpstraat in Wijk en Aalburg komt te vervallen, aangezien de gebruikers worden ondergebracht in d'Alburcht. Als de verkoop van het gemeentehuis doorgaat, mag Aalburg nog eens een half miljoen euro bijschrijven. Het meerjarenoverzicht laat dan ook een positief beeld zien: Aalburg eindigt in 2018 bijna 21.000 euro in de plus, in 2021 oplopend naar bijna zes ton.

Pretbegroting
Vooralsnog ligt er een bedrag van ongeveer 1,5 miljoen euro die geïnvesteerd gaat worden, zegt Van Loon. "Maar dit is geen pretbegroting, het gaat om zaken die tijdens de crisisjaren zijn blijven liggen." Achterstallig wegenonderhoud springt daarbij in het oog.

Wethouder Bouman heeft een 'eenmalige boost' in petto voor de Grote Kerkstraat in Wijk en Aalburg, de Elsdijk in Genderen en de Broeksestraat in Babyloniënbroek. Daarnaast wordt er 150.000 euro uitgetrokken op de parallelweg langs de N283 tussen Meeuwen en Wijk en Aalburg te verlichten en worden de oude SOX-lampen in de lantaarnpalen in de gemeente vervangen door zuinigere LED-verlichting. Kosten: 100.00 euro.

Sowieso gaat het volledige potje dat bestemd is voor duurzaamheid - tussen de 250.000 en 300.000 euro - ingezet worden. Zo heeft Aalburg 225.500 euro over voor het aanbrengen van zonnepanelen op gemeentelijk en maatschappelijk vastgoed. Voor de gemeentewerf in Veen betekent dit dat het asbestdak vervangen wordt door zonnepanelen.

Verder spelen nog de verhuizing van de huisartsenpraktijk naar d'Alburcht in Wijk en Aalburg en de zoektocht naar een alternatief voor de zalenfunctie van de multifunctionele accommodatie. Ook is er geld om de sportzaal van d'Alburcht aan te passen, zodat deze net zo gemakkelijk onderdak biedt aan grote evenementen. Omdat de verwachting is dat door de nieuwe gebruikers van d'Alburcht meer verkeer richting de Perzikstraat komt, wordt ook de verkeersveiligheid rondom het Willem van Oranje College, BuBeClu en d'Alburcht aangepakt.

Ketenaanpak
Burgemeester Fons Naterop trekt 80.000 euro extra uit voor de samenwerking tussen overheid, politie en maatschappelijke partijen in de strijd tegen drugs- en alcoholgebruik onder jongeren - de zogenoemde 'ketenaanpak' - en de tarieven van de afvalstoffenheffing en rioolrechten stijgen niet ten opzichte van 2017.

De OZB wordt verhoogd met een inflatiepercentage van 1,2 procent. Voor 2018 zal de belastingdruk van woningen voor gebruikers hierdoor gelijk blijven en voor eigenaren licht stijgen. Voor niet-woningen zal de belastingdruk ook licht stijgen. Deze stijgingen blijven gemiddeld genomen wel ruim beneden het inflatiepercentage, aldus het college.

Ook naar de fracties in de gemeenteraad is geluisterd. Wethouder Wijnand van der Hoeven heeft 40.000 euro gereserveerd om woningbouwprojecten op gang te trekken waar nodig, een vurige wens van het CDA. De partijen hebben sowieso nog speelruimte als de begroting volgende maand behandeld wordt, zegt wethouder Van Loon.

Tom Oostra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Archieffoto van Marianne Vos.
Marianne Vos boekt met winst in Dwars door Vlaanderen 250ste profzege op de weg Sport 27 mrt, 20:45
• Het Waterpoort Festival duurt een dag langer dan vorig jaar.
Waterpoort Festival 2024: dansen, zingen en een 'trip down memory lane' Nieuws 27 mrt, 17:54
• De A27 richting Utrecht is dit weekend dicht door onderhoudswerkzaamheden.
Capelse veer vaart langer door tijdens afsluiting van A27 in paasweekend Nieuws 27 mrt, 17:18

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden