Afbeelding

Huisartsen willen naar d’Alburcht verhuizen

Algemeen 465 keer gelezen

WIJK EN AALBURG • De huisartsenpraktijk in Wijk en Aalburg wil verhuizen naar multifunctioneel centrum d'Alburcht.

Het Aalburgse college trekt in de begroting voor volgend jaar anderhalf miljoen euro uit om het zalencentrum om te bouwen tot een gezondheidscentrum. Dat bedrag wordt volledig gedekt door de huurovereenkomst, legt wethouder Arie van Loon uit. "In de gesprekken met de huisartsen gaat het al om een lange huurovereenkomst, voor 30 of 40 jaar." 

Als de plannen doorgaan, wordt het gezondheidscentrum ondergebracht in de huidige grote zaal in combinatie met de kleinere zalen van d'Alburcht. In de nieuwe locatie van de huisartsen is straks sprake van 'anderhalvelijnszorg', zoals Van Loon het noemt. Door afspraken van de huisartsen met het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch zullen medisch specialisten ook in Wijk en Aalburg spreekuur houden.

Meerdere ontwikkelingen
Met het voorstel grijpen meerdere ontwikkelingen in elkaar. Allereerst is daar het voornemen van Aalburg om met het oog op één Altena in te dikken op het vastgoed, met als doel dat vastgoed ook gewaarborgd blijft. 

Uit gesprekken met de stichting en de exploitant van d'Alburcht is al enige tijd duidelijk dat het centrum door toegenomen concurrentie verlies lijdt en dat er extra inkomsten – zo'n 40.000 euro per jaar – nodig zijn voor groot onderhoud.

Ondertussen is het college ook met de huisartsen in Wijk en Aalburg in gesprek geraakt. Zij zoeken een alternatief voor hun pand aan de Tulpstraat. "We gaan een zalencentrum waar minder behoefte aan lijkt te zijn niet in stand houden", aldus Van Loon. "Vandaar dat we na de gesprekken met de huisartsen dachten: één en één is twee."

Evenementen zullen in de toekomst onderdak moeten vinden bij BuBeClu, dat daarmee een dorpshuisfunctie krijgt. De wethouder is nog op zoek naar een gebouw dat een zalenfunctie kan krijgen, mocht BuBeClu te klein zijn voor een evenement.

Feestlocatie
Gezien de investeringsruimte in de begroting voor 2018 wordt de gemeenteraad in ieder geval voorgesteld om 100.000 euro uit te trekken om te investeren in de gymzaal van d'Alburcht, zodat deze makkelijk te veranderen is in bijvoorbeeld een feestlocatie. 

Die investering is volgens Van Loon verantwoord, want de sportzaal van d'Alburcht gaat intensiever gebruikt worden, zo is een ander plan. Ondanks dat de gymzaal aan de Tulpstraat goed onderhouden is, staat groot onderhoud voor de deur. Dat wordt niet uitgevoerd, in plaats daarvan wordt gekozen om de huidige gebruikers – o.a. de Henri Dunant-school, tafeltennisvereniging Rally en gymvereniging WIK – ook onder te brengen in d'Alburcht.

Daardoor komt er nog eens 250.000 euro vrij voor nieuwe investeringen vanaf 2018, bijvoorbeeld om onderbouwleerlingen naar d'Alburcht te vervoeren en om de verenigingen te compenseren in de hogere zaalhuur.

Woningbouw
De verwachting van is dat zowel de gymzaal als de huisartsenpraktijk aan de Tulpstraat uiteindelijk beschikbaar komen voor woningbouw.

Van Loon benadrukt dat hij de plannen heeft afgestemd met buurgemeenten Werkendam en Woudrichem. Burgemeester Fons Naterop is tevreden met de plannen. "Dit is een goed besluit voor de komende generaties."

Tom Oostra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Afbeelding ter illustratie.
Veerdienst Biesbosch enkele weken uit de vaart na aanvaring met binnenvaartschip Nieuws 17 apr, 10:53
• Meerdere 'Wikkers' wisten prijzen te winnen.
Turnsters van W.I.K. in Wijk en Aalburg worden regiokampioen én seizoenskampioen Sport 16 apr, 15:57
• Archieffoto van Virtus.
Virtus wint in Nieuw-Lekkerland en kan zaterdag kampioen van de tweede divisie worden Sport 16 apr, 14:57

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden