Afbeelding
Foto: ingimage

Voetbalvereniging NOAD'32 ziet spelers graag nuchter

Algemeen 812 keer gelezen

WIJK EN AALBURG • Iedere Nederlander heeft de campagne NIX 18 wel voorbij zien komen, maar niet iedereen doet er wat mee. NOAD'32 maakt er wél serieus werk van.

"Ik vind het vooral heel positief en sterk dat een voetbalclub uit zichzelf opstaat en aangeeft iets te willen doen aan het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren. Ik hoop dat NOAD'32 trendsettend is op dat gebied."

Noor Pleging van de GGD West-Brabant is de afgelopen tijd samen met de voetbalclub opgetrokken in de strijd tegen alcohol- en drugsgebruik onder jongeren. Zo heeft ze bijvoorbeeld mee gedacht over het 'NIX 18-proof' maken van de kantine.

"We hebben eerst gekeken wat er al binnen de vereniging gedaan wordt om ervoor te zorgen dat jongeren onder de 18 geen alcohol krijgen aan de bar. Barpersoneel moet bijvoorbeeld weten hoe te handelen als een jongere toch om een biertje vraagt. Maar tegelijkertijd is het ook belangrijk dat het zichtbaar is dat een vereniging een strikt NIX 18 beleid voert. Dat moeten leden weten, maar ook voor bezoekende clubs moet dat meteen duidelijk zijn."

Bewustwording
Naast beleid voor de kantine is ook een stukje bewustwording onder bijvoorbeeld ouders heel belangrijk. Daarom werd er vorige week een informatiebijeenkomst bij NOAD'32 gehouden. Daar waren naast ouders, kantinepersoneel, trainers en coaches, ook afgevaardigden van de andere drie Aalburgse voetbalclubs en de KNVB aanwezig. Tijdens deze bijeenkomst vertelde een kinderarts over de gevolgen van alcoholmisbruik op het puberbrein, maar ook over ervaringen met kinderen die met een alcoholvergiftiging op de Spoedeisende Hulp binnen komen. Ook wijkagent René Roosenbrand en Novadic-Kentron woonden deze avond bij.

Voorzitter van NOAD'32 Jerry Bouman: "De avond is heel positief ontvangen, was ook druk bezocht. Ik kon merken dat mensen echt geschrokken zijn van wat ze hebben gehoord." Ook Pleging merkte dat er vol aandacht werd geluisterd. "Ouders onderschatten vaak hun rol als opvoeder. Maar zij hebben echt invloed op hun kind, moeten duidelijke regels stellen."

Drugsgebruik
Deze avond was er ook aandacht voor drugsgebruik onder jongeren. Een groeiend probleem, zo zeggen zowel Pleging als Bouman. "We hebben bij NOAD nog nooit iemand betrapt op drugsgebruik. Terwijl je uit de verhalen wel op kunt maken dat er ook door de Aalburgse jeugd wordt gebruikt."

Bouman vermoedt dan ook dat er onder de leden van NOAD'32 heus wel eens met drugs geëxperimenteerd wordt. "Maar we willen heel duidelijk stellen, dat we daar binnen onze poort, maar ook als we bij andere clubs te gast zijn, niets mee te maken willen hebben."

Ongeveer anderhalf jaar geleden bezoekt Jerry een bijeenkomst van de gemeente Aalburg waar meer wordt verteld over de invloed van drank en drugs. "De gemeente was benieuwd hoe wij daar als voetbalverenigingen mee omgingen. We merkten al dat het moeilijker was om 'nee' aan jongeren te verkopen toen de leeftijdsgrens voor alcoholgebruik verschoof van 16 naar 18 jaar."

Verantwoordelijkheid
Omdat NOAD'32 haar verantwoordelijkheid wil nemen, besluit ze mee te doen aan een pilot van onder andere gemeente, politie en GGD. "Daar hoorde de informatieavond van vorige week bij en inmiddels is de kantine dus NIX-proof. Jongeren krijgen geen alcohol meer." Binnenkort volgt er een evaluatie. Pleging: "Dan gaan we kijken naar de ervaringen, maar ook wat er verder nodig is om het met elkaar goed te blijven doen."

Ze is in ieder geval blij dat mensen de verantwoordelijkheid willen nemen om alcohol- en drugsgebruik onder jongeren tegen te gaan. "Daar heb je elkaar hard voor nodig. Er moet gewerkt worden aan een gedragsverandering en dat gaat niet van de ene op de andere dag. Dan is het goed dat je er met elkaar alert op kan zijn."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Badmeester André haalde een nat pak.
Vernieuwd bad in zwembad Werkina geopend: badmeester André haalt opnieuw een nat pak Nieuws 5 uur geleden
• Na de prijsuitreiking van de jeugd was het tijd voor de senioren.
Succesvol Rondje Almkerk: 1319 euro ingezameld voor Roparun Sport 21 uur geleden
• Linn, Noor en Lenn op de Framerunning Cup van de Dirk Kuijt Foundation
Eerste officiële wedstrijd en persoonlijke record voor framerunners Altena Road Runners Sport 22 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden