Afbeelding

Verwaarsloosde honden weggehaald bij Heusdense 'handelaar'

112 435 keer gelezen

HEUSDEN • Inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en agenten van de politie Oost-Brabant hebben vorige week 23 honden, waaronder pups, in bewaring genomen.

De dieren zaten op adressen van een vermeende hondenhandelaar in de gemeenten Heusden en Landerd. De slechte huisvesting en verzorging waren aanleiding voor het direct weghalen van de dieren.

LID en politie kwamen de zaak op het spoor tijdens een controle van het woonhuis van de vermeende handelaar in de gemeente Heusden na meldingen bij het landelijk meldpunt 144 en de wijkagent.

Niet de eerste keer
Het was ook al niet de eerste keer dat de LID hier in actie moest komen. Bij de woning bleken twee volwassen honden en vijf pups te zitten. De dieren zaten in niet al te schone, oude paardenboxen en hadden last van vlooien. Er is ook administratie gevonden die duidt op handel in honden, waarbij er aanwijzingen zijn dat dit niet volgens de regels gebeurt. De administratie is in beslag genomen voor verder onderzoek.

In twee donkere schuren in Landerd, in gebruik bij dezelfde persoon, bleken in totaal 33 honden te zitten. De verblijven waren donker, vuil, nat en in sommige gevallen te klein. De dieren, waaronder meer pups, zijn door een dierenarts onderzocht en bleken onder de vlooien en luizen te zitten.

Op basis van deze bevindingen gaf RVO, de overheidsinstelling die onder andere toeziet op het naleven van de wet dieren, opdracht om 23 honden meteen in bewaring te nemen. Deze honden zijn overgebracht naar een opvangadres waar ze de nodige zorg krijgen, meldt de Dierenbescherming.

Voor zowel de honden bij het woonhuis als de overgebleven tien honden in de schuren krijgt de eigenaar meerdere bestuursrechtelijke maatregelen opgelegd om ervoor te zorgen dat het welzijn van de dieren verbeterd wordt.

Kosten
De inspecteurs van de LID controleren of de eigenaar deze maatregelen ook nakomt. Verder komen de kosten die gemaakt worden voor de verzorging en opvang van de 23 meegenomen honden voor rekening van de eigenaar en hij zal zich na afronding van het onderzoek voor de rechter moeten verantwoorden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Afbeelding ter illustratie.
Veerdienst Biesbosch enkele weken uit de vaart na aanvaring met binnenvaartschip Nieuws 17 apr, 10:53
• Meerdere 'Wikkers' wisten prijzen te winnen.
Turnsters van W.I.K. in Wijk en Aalburg worden regiokampioen én seizoenskampioen Sport 16 apr, 15:57
• Archieffoto van Virtus.
Virtus wint in Nieuw-Lekkerland en kan zaterdag kampioen van de tweede divisie worden Sport 16 apr, 14:57

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden