• De Activo-Band repeteerde zaterdag met Anneke Knuvers.
• De Activo-Band repeteerde zaterdag met Anneke Knuvers. Foto: Janneke Boogaard

Activo-Band speelt op Valentijnsconcert van de Karel

Algemeen 282 keer gelezen

ZALTBOMMEL/ANDEL • De Zaltbommelse Harmonie Kapel Generaal Karel van der Heijden geeft zaterdag 9 februari een Valentijnsconcert in hotel Van der Valk. De muzikanten met een beperking van de Activo-Band treden daar ook op.

"Let op: eerst bruin, dan rood, dan wit!" roept de dirigent voordat hij aftelt om te beginnen. Het orkest zet 'Hallelujah' van Leonard Cohen in. Even later valt zangeres Anneke Knuvers in. Ze zijn aan het oefenen voor het optreden op 9 februari in Zaltbommel.

Kleurensysteem
Bruin, rood, wit? Hoe werkt dat? Activo-Bandlid Leo legt het uit: "Kijk, bij de noten in het boek staan kleuren en die kleuren staan ook op de toetsen." Leo bespeelt het klokkenspel. Ook bij de orgels en de keyboards is dit principe toegepast. Een paar tips and tricks heeft de Activo-Band overgenomen van de beroemde Josti Band, verder ontwikkelde het orkest een eigen systeem.

Dirigent Jos Bataille is er vanaf het begin, ruim dertig jaar geleden, bij betrokken. Inmiddels zijn er twee andere dirigenten bij gekomen, zodat hij ook eens een zaterdagmiddag vrij is. Maar als het even kan is hij erbij, elke week in 't Buitenhoff in Andel.

Trouw
De muzikanten, zo'n dertig in totaal, zijn trouw. "Een verschil met andere orkesten is dat zij het niet erg vinden om liedjes vaak te herhalen. Dat is fijn, want daardoor hebben we al heel wat nummers in kunnen studeren." Financieel heeft de Activo-Band - onderdeel van Stichting Sport en Spel - ook weinig zorgen. "Er wordt regelmatig geld voor ons ingezameld. Zo kregen we afgelopen jaar de opbrengst van de Brakelse Lenteloop en er zijn bedrijven die ons steunen. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee."

Vrijwilligers
Moeilijker ligt het met het vinden en binden van vrijwilligers. Elke zaterdag zijn er zo'n tien nodig, die helpen met spullen klaarzetten, de juiste bladmuziek opzoeken en aanwijzen welke noot er aan de beurt is.

Logistieke operatie
En dan zijn er nog de optredens, zo'n acht per jaar. Vaak in kerken of samen met een koor of ander orkest. "Dat is een hele logistieke operatie", lacht Bataille. Zo'n vijftien keyboards moeten worden vervoerd en op stroom aangesloten en de band beschikt over een flinke muziekinstallatie. "We hebben altijd een vrachtwagen met chauffeur nodig. Ook dat is vrijwilligerswerk."

De muzikanten, die uit het hele Land van Altena en daarbuiten komen, reizen tegenwoordig meestal met taxivervoer. Leo: "Als we echt ver weg gaan, gaan we wel eens met z'n allen in een grote bus. Maar naar Zaltbommel kunnen we met de Valys."

Nieuwe nagellak
De repetitie van de Activo-Band vormt een welkom uitje. In de pauze komt Laura haar nieuwe nagellak aan Jos showen. Een andere muzikant heeft een suggestie voor een nieuw lied in het repertoire. Bataille: "Hun wereld wordt hierdoor een stuk groter. Zeker een optreden is altijd een avontuur. De waardering uit de zaal is een opsteker voor hun zelfbeeld."

De Karel verheugt zich erop
Ook de Karel, zoals de Zaltbommelse harmonie in de volksmond genoemd wordt, verheugt zich erop. Dirigent Alphons van Stenis: "Ik heb nog nooit een optreden van de Activo-Band meegemaakt. Eén van onze leden kende het orkest en ik vond het meteen een leuk idee om iets samen te doen. Het is mooi om te zien op hoeveel manieren mensen kunnen genieten van muziek."

Van Stenis is ruim acht jaar dirigent van de harmonie, die hij roemt om de goede sfeer. "Muzikaal gezien staan de neuzen dezelfde kant op. Iedereen wil zo goed mogelijk muziek maken, naar ieders niveau."

Romantisch
Omdat het bijna Valentijnsdag is, speelt De Karel op 9 februari romantische liedjes die herkenbaar zijn voor het publiek. Dat geldt ook voor het repertoire van de Activo-Band, die vooral bekende volksliedjes ten gehore zal brengen. Er is ook een gezamenlijk nummer in voorbereiding.

Leo heeft er zin in. "Met muziek als hobby kom je nog eens ergens. Maar als er veel mensen komen, ben ik wel heel zenuwachtig."

Het concert op zaterdag 9 februari begint om 19:30 uur in het Van der Valk-hotel aan de Hogeweg in Zaltbommel. Kaarten à 7,50 euro zijn te bestellen via events@harmonie-dekarel.com, of als ze nog niet op zijn aan de zaal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Archieffoto van Marianne Vos.
Marianne Vos boekt met winst in Dwars door Vlaanderen 250ste profzege op de weg Sport 27 mrt, 20:45
• Het Waterpoort Festival duurt een dag langer dan vorig jaar.
Waterpoort Festival 2024: dansen, zingen en een 'trip down memory lane' Nieuws 27 mrt, 17:54
• De A27 richting Utrecht is dit weekend dicht door onderhoudswerkzaamheden.
Capelse veer vaart langer door tijdens afsluiting van A27 in paasweekend Nieuws 27 mrt, 17:18

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden