Logo hetkontakt.nl/heusdenenaltena
De jeugdsamenkomsten in Almkerk trekken na 50 jaar nog steeds veel publiek.
De jeugdsamenkomsten in Almkerk trekken na 50 jaar nog steeds veel publiek.

Al 50 jaar interkerkelijke jeugdsamenkomsten in Almkerk

  •   251 keer gelezen

ALMKERK • Al 50 jaar weet jong en oud maandelijks de gereformeerde kerk in Almkerk te vinden om daar een jeugdsamenkomst bij te wonen.Jubileum

"Elke maand opnieuw is het een feestje. Iedere dienst is mooi en eigenlijk altijd overheerst het gevoel dat God erbij is." Mieke Koch, voorzitter van de werkgroep die in Almkerk de interkerkelijke jeugdsamenkomsten houdt, heeft nog lang geen genoeg van het organiseren van de bijeenkomsten. En dat is maar goed ook, want de diensten trekken, zelfs na vijftig jaar, nog steeds veel bezoekers. "In het verleden stonden de mensen zelfs tot buiten de kerk en zetten we een scherm neer in d'Ontmoeting zodat mensen daar de dienst konden volgen. Dat is nu niet meer zo, maar de bijeenkomsten worden nog steeds zeer goed bezocht, door mensen uit een hele brede regio."

Al op jonge leeftijd raakte Mieke betrokken bij de jeugdsamenkomsten. Niet zo vreemd, want vader Henk Verschoor stond samen met Celis Dekker aan de wieg van de diensten. "Er was in die tijd eigenlijk niets voor de jeugd. Die drie mannen zijn op een gegeven moment interkerkelijke bijeenkomsten gaan houden met als doel jeugd te trekken. Die drie mannen zijn doorgegaan tot het veertigjarig jubileum. Toen heb ik het stokje van mijn vader overgenomen."

Voor die tijd was Mieke echter al betrokken bij de samenkomsten. "De laatste vijf jaar tot mijn vader stopte, zat ik al in de werkgroep. En heel vroeger ging ik altijd al als vanzelf met mijn vader mee: liturgieën klaarleggen in de banken, dat soort dingen."

Opzet
In de opzet van de diensten is niet veel veranderd. "Er komen nog steeds veel mensen, dus dat is voor ons als werkgroep, we zijn in totaal met zijn achten, een bevestiging dat we op de goede weg zitten. Natuurlijk zijn er wel wat wijzigingen: waar er vroeger veel werd gezongen, is dat gaandeweg minder geworden. Maar er is nog altijd een band of een groep die luisterliedjes komt spelen. Nadat Celis Dekker stopte met de begeleiding van de samenzang is dat stukje overgenomen door de huisband. Ook is er altijd een spreker, een evangelist of een docent, maar in ieder geval iemand die feeling heeft met de jeugd. Dat is echt heel belangrijk: het is lastiger om tieners erbij te houden, op die leeftijd zijn ze moeilijk warm te krijgen voor geloofszaken."

De werkgroep merkt dat het in de loop der jaren moeilijker is geworden om invulling te vinden voor de muzikale kant van de dienst. "Vroeger had je jongerenkoren en dergelijke, maar die zijn er niet meer zo veel en dat is ook allemaal niet meer zo hip. Bovendien is er op muziekgebied maar een kleine groep waar je op terug kan vallen. Daarnaast komen dan ook de kosten om de hoek kijken. Ik heb bijvoorbeeld de wens om eens een Black Gospelgroep uit te nodigen, maar dat zijn professionals en dan ben je zo een paar duizend euro verder. Sprekers vinden is daarentegen eigenlijk nooit een probleem."

Voor de tien bijeenkomsten die jaarlijks worden gehouden, probeert de werkgroep steeds een verfrissende invulling te bedenken. "We krijgen tips van bezoekers, luisteren via YouTube naar sprekers of stuiten spontaan op leuke ideeën. Het is altijd veel geregel en je moet steeds opnieuw afwachten hoe het allemaal uitpakt. Maar we blijven het met veel plezier met elkaar doen, zijn ook goed op elkaar ingespeeld. Het is een feestje om te doen en om te beleven. Als je dan naar aanleiding van een bijeenkomst een mooi gesprek hebt, dan maakt dat het allemaal heel bijzonder. We danken God dan ook steeds opnieuw dat het allemaal zo loopt. Door al die jaren heen hebben we ons erg gezegend gevoeld. En dat voelen we ons nog."

Jubileum
Om het jubileum te vieren wordt zondag 27 januari vanaf 18:30 uur een bijzondere jeugdsamenkomst gehouden in Almkerk. "We gaan een reis door de tijd maken rondom het thema 'Gisteren, Vandaag. Morgen.' Celis Dekker komt de liederen begeleiden, de huisband verzorgt de luisterliedjes en we maken daarmee echt een reis door de tijd, met liederen van toen en nu. Ook zal zandtovenaar Immanuel Boie medewerking verlenen aan de dienst. Henk van Dam komt spreken. We willen tijdens deze bijeenkomst vooral ook onze dankbaarheid tonen dat we dit al zo lang mogen en kunnen doen."

Marjo van Andel
Redacteur van Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke woensdag het Heusden en Altena per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }