Logo hetkontakt.nl/heusdenenaltena

De Almgaard gaat donderdag knallen voor Vince

  •   1947 keer gelezen

ALMKERK • Het draaiboek voor het Foodtruck Festival dat Talentschool De Almgaard donderdag 20 december gaat houden, telt inmiddels 27 pagina's. "Zo gaat dat altijd bij ons", lachen de juffen Ariette, Marloes, Petra en Linda. Zij zijn verantwoordelijk voor de organisatie van het evenement. "We hebben een goede dynamiek samen, iedereen heeft goede lijntjes. En zo gaat het van kwaad tot erger. We zijn er nu bijna drie maanden mee bezig, de ideeën blijven komen." De juffen willen knallen. Voor Vince.

"Vince is acht jaar en zit inmiddels in groep 5. Vorig schooljaar werd hij ineens overvallen door heftige hoofdpijn, die niet overging." Moeder Nathalie vult aan: "Er werd gedacht dat hij last had van stress, onder andere omdat mijn moeder en mijn broer niet lang daarvoor waren overleden. Daarnaast werd nog gedacht aan nekklachten vanwege bijvoorbeeld het gebruik van tablets op school. We zaten met onze handen in ons haar. Ik heb zelfs een keer een filmpje gemaakt om aan de artsen te laten zien. Hij krijste het uit als hij een aanval had, echt verschrikkelijk." Vince heeft niet alleen last van ondraaglijke hoofdpijn, ook gaan spraak en lopen moeizaam. "Op school hadden we op een gegeven moment een 'niet pluis' gevoel. Net als zijn ouders dachten wij: dit klopt niet."

Twee tumoren
Uiteindelijk wordt in het Sophia Kinderziekenhuis ontdekt dat er twee tumoren in zijn hoofd zitten. "We waren er net op tijd bij, zo werd gezegd. De kans was anders aanwezig geweest dat Vince binnen 48 uur was overleden." Een helse periode voor het jongetje en zijn ouders volgen: de agressieve en zeldzame tumoren moeten in Groningen behandeld worden. "Alleen daar konden ze op dat moment deze behandeling bij kinderen doen. Vince kreeg een keer per week chemo en moest iedere dag bestraald worden." Tegen de verwachting in zijn de tumoren na deze behandeling iets geslonken. Nu wordt Vince behandeld in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht, waar hij onder andere iedere drie weken een chemokuur ondergaat.

Niet alleen het gezin Vorthoren worstelt met de ziekte van Vince. Ook de school probeert zijn ziekte een plaats te geven. "In eerste instantie hebben zijn klasgenootjes vertelt dat Vince slechte balletjes in zijn hoofd had. Vince wist zelf op dat moment nog niet dat hij kanker had. Op het moment dat Vince het wist, hebben we met de andere leerlingen open kaart gespeeld. Hoewel diverse kinderen al hadden aangegeven dat ze dachten dat hij een tumor had. Vanaf dat moment is er ook begeleiding gestart. Het mooie is echter om te zien dat kinderen heel praktisch ingesteld zijn en dingen veel luchtiger oppakken dan volwassenen. Ze vragen van alles aan Vince en hij geeft daar geduldig antwoord op. Als het even kan is Vince op school. Soms maar voor een paar uurtjes, soms via KPN klasgenootje. Voor hem is de lading dan ook even weg, kan hij even kind zijn. En als er iets aan hem verandert, zo krijgt hij sinds kort sondevoeding dus zit er een slangetje in zijn neus, laten we een foto zien van de nieuwe situatie. We houden andere ouders ook op de hoogte: we zijn een kleine school, dus iedereen kent elkaar."

Bijzonder
Vader Dick maakt een diepe buiging voor hoe het team van De Almgaard omgaat met de situatie. "Het is een jong team, maar de manier waarop ze het aanpakken vind ik echt bijzonder. Er worden regelmatig bezoekjes gebracht, ook in het ziekenhuis. Er is oog voor Vince, maar juist ook voor zijn vriendjes. Vince is weinig op school, maar hij is er niet weg, dat merken we aan alles. Dat maakt het voor ons als ouders een stuk makkelijker."

"Toch sta je als leerkracht machteloos, als een leerling wordt getroffen door zo'n ernstige ziekte. Je wilt zo graag wat doen, maar eigenlijk sta je met lege handen." Tot het team ging brainstormen over de invulling van hun kerstviering. "Ieder jaar pakt de school dan uit, maar nu treden we meer naar buiten. En pakken we het dus iets groter aan. Voor Vince, voor alle kinderen met kanker. De opbrengst gaat namelijk naar het Prinses Máxima Centrum."

Ariette opperde voorzichtig om 'iets' met Foodtrucks te doen. "En zo is het balletje gaan rollen. Het begon met een ideetje, maar dat ideetje is inmiddels flink gegroeid. Dat kan gelukkig binnen ons team, het wordt door iedereen zo goed opgepakt. En het is hartverwarmend om te merken dat ook de mensen en bedrijven die we benaderen enthousiast reageren. Belangeloos mee willen helpen, of op een andere manier willen sponsoren."

Wie donderdag tussen 16:00 en 20:00 uur naar de Knotwilg in Almkerk gaat, kan dat gerust met een lege maag doen. Er is een grote diversiteit aan Foodtrucks, van soep, woeste worst wraps, pannenkoeken, poffertjes, pizza, friet, saté, bittergarnituur en broodjes pulled pork en hamburger, tot oliebollen, ijs, popcorn en suikerspinnen. Ook voor glühwein en andere drankjes wordt gezorgd. Daarnaast worden er allerlei kerstknutsels verkocht die door de leerlingen van de school zijn gemaakt, is er een kinderplein met onder andere springkussens en het zetten van een glittertattoo, rijdt een arrenslee rondjes door Almkerk en komt ook de kerstman langs. Nederpopkoor A27 uit Nieuwendijk en Bettina Kraaieveld zullen komen zingen.

Trein
"We zijn in een trein gestapt en die raast maar door. En we blijven steeds maar denken: 'wow, wat is dit mooi'. De betrokkenheid is enorm. We overwegen nu om eens in de zoveel jaar iets dergelijks te doen voor een goed doel. Het draaiboek ligt er inmiddels. En wat is er mooier dan om juist met kerst met elkaar even na te denken over de situatie van anderen." Vader Dick: "Iets beters kun je de kinderen niet meegeven."

Marjo van Andel-van 't Hoff

Marjo van Andel
Redacteur van Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke woensdag het Heusden en Altena per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }