Logo hetkontakt.nl/heusdenenaltena
Quinty (achter) en Toos koken met veel plezier voor de bewoners van Tweede Thuis in Altena.
Quinty (achter) en Toos koken met veel plezier voor de bewoners van Tweede Thuis in Altena. (Foto: Reinier van der Giessen)

Dankbare eters bij Tweede Thuis in Altena

  •   548 keer gelezen

WERKENDAM • 'Het vrijwilligerswerk voor deze groep geeft zoveel voldoening. Bewoners zijn altijd blij om je te zien.'

"Het is eigenlijk een soort uitje als ik ga koken voor de bewoners van Tweede Thuis in Altena", vertelt een zichtbaar enthousiaste Toos Combee. Samen met Quinty Meerlo zorgt zij één keer in de twee weken dat er op woensdagavond een lekkere maaltijd op tafel verschijnt aan de Reegreppel 32 in Werkendam. "We weten van alle acht bewoners wat zij lekker vinden en ze mogen om de beurt kiezen wat zij willen eten. Als ze dan zien dat 'hun' gerecht die avond op het menu staat, zijn ze hartstikke blij. Het is dus erg dankbaar werk om te doen. We hebben hier nog nooit gehoord: 'dat lust ik niet'."

Toen Toos bijna twee jaar geleden door de ouders van Jiska, één van de bewoners van Tweede Thuis in Altena, benaderd werd met de vraag of zij op vrijwillige basis af en toe wilde koken voor de groep zei ze meteen ja. "Ik heb geen ervaring met mensen met een verstandelijke beperking, maar ik vind koken leuk. Omdat ik al tien jaar samen met Quinty kook op diverse adressen, en voor grotere groepen, besloten we het samen te doen. En dat bevalt zo goed! Ik vind het geweldig om voor deze mensen een lekkere en gezonde maaltijd op tafel te mogen zetten." Quinty kan dat alleen maar bevestigen. "Alleen al dat spontane enthousiasme waarmee je begroet wordt: zo waardevol!"

Zichtbaar fijn
Op hun kookdag zorgen Toos en Quinty dat ze op tijd aanwezig zijn aan de Reegreppel. "Dan zetten we alles op ons gemak klaar. We zijn er al als de bewoners thuiskomen van de dagbesteding. De meesten zijn dan moe, maar ze vinden het altijd zichtbaar fijn om ons te zien. Het leuke is dat er een open keuken is, dus we hebben contact met de bewoners en zij kunnen even komen kijken als ze willen."

Rond een uur of vijf schuift de groep aan tafel. "Het zijn makkelijke eters, natuurlijk moet je wel rekening houden met allergieën en ook met het eettempo van sommige bewoners. Sommigen van hen moeten geholpen worden met eten, dus dan moet het wel lekker warm blijven. Ook maken we geen culinaire hoogstandjes, maar gewoon dagelijks kost: nasi, witlof met ham en kaas, pannenkoeken." Het vrijwilligerswerk in Tweede Thuis in Altena geeft de dames veel voldoening. "Het is fijn om te zien dat de bewoners altijd blij zijn als je er bent. Maar ook de begeleiding vindt het fijn dat we komen. Zij hebben dan even hun handen vrij om wat extra aandacht aan de cliënten te besteden."

"In de eerste plaats zijn bewoners blij met de inzet van de vrijwilligers, daarnaast natuurlijk de ouders en medewerkers ook. Het is waardevol voor het welzijn van de bewoners en vrijwilligers zijn een aanvulling op het sociale netwerk van Tweede Thuis. We willen geen gesloten huis zijn, maar juist een open huis waar iedereen welkom is", vertelt Danielle Dekker, een van de medewerkers.

Nieuwe duofiets
"Inzet van vrijwilligers is op allerlei gebieden nodig. Directe begeleiding van bewoners, denk bijvoorbeeld aan fietsen. Vorige week is een nieuwe duofiets geleverd, dus dat biedt veel mogelijkheden. Maar ook: wandelen, een spelletje doen, kleuren, knutselen, voorlezen. Per individuele cliënt of met meerdere bewoners tegelijk. Daarnaast zijn er vrijwilligers die taken van medewerkers overnemen, waardoor zij meer tijd hebben voor aandacht voor bewoners. Denk aan koken, strijken, wassen, schoonmaken. Ook zijn er taken waar ouders zelf verantwoordelijk voor zijn, maar waarbij hulp altijd welkom is zoals klussen, onderhoud, tuinonderhoud, grote schoonmaakklussen, boodschappen doen. Tot slot zijn er ook concrete individuele vragen zoals met een bewoner mee gaan zwemmen bij stichting Sport en Spel. Verder staan we altijd open voor andere leuke ideeën waar vrijwilligers mee komen, zoals herfstknutselen, een beauty-avondje of een taart bakken met elkaar."

In mei 2017 is Tweede Thuis in Altena, een ouderinitiatief, geopend. Syndion verleent de zorg, waarbij ouders actief inbreng hebben en betrokken zijn. Zorg wordt verleend door twee paar huisouders, die om de week de hele week aanwezig zijn, aangevuld met een klein team van medewerkers. Vrijwilligers zijn meer dan welkom, net als een tweede huisouderpaar.

http://www.tweedethuisinaltena.nl

Marjo van Andel
Redacteur van Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke woensdag het Heusden en Altena per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }