Logo hetkontakt.nl/heusdenenaltena
Kees Noorloos, huidig fractievoorzitter van de BAB. De partij houdt na 1 januari op te bestaan.
Kees Noorloos, huidig fractievoorzitter van de BAB. De partij houdt na 1 januari op te bestaan.

'Het is wachten op de eerste afsplitsing van AltenaLokaal'

  •   647 keer gelezen

WIJK EN AALBURG • Kees Noorloos gaat de politiek na de BAB 'lekker vanaf de zijlijn' volgen.

Kees Noorloos had zijn vijftigste verjaardag toch iets anders voorgesteld. Wat normaal gesproken een feestelijke dag had moeten zijn werd overschaduwd door de nasleep van een streptokokkeninfectie, waardoor de Wijk en Aalburger al twee maanden thuis zit. "Ik voel me dus een beetje depri", klinkt het verontschuldigend.

Waar Noorloos zich echter niet verdrietig over voelt is het einde van 'zijn' partij Belangen Aalburgse Burgers, beter bekend onder de afkorting BAB. "Het voelt goed zo", zegt Noorloos berustend. "De fusie is een feit, daar heb ik me bij neergelegd. Onze oud-voorman Hans Straver zei het al: 'De helft plus één bakt de koek', maar als het aan mij ligt is de herindeling het slechtste besluit dat ooit in Aalburg genomen is."

Uitmuntend
Twee periodes, van 1997 tot 2006 en sinds 2014, kwam Noorloos in de gemeenteraad op voor de belangen van de Aalburgers. "Die eerste periode is heel mooi geweest. Met Aad Verspuij en Leen van der Pol als wethouders is er ontzettend veel werk verzet. Uitmuntend."

Met de komst van één Altena lijkt het vanzelfsprekend dat de BAB er na 1 januari mee ophoudt, maar zo logisch is dat niet, vertelt de huidige fractievoorzitter. "Een week na het fusiebesluit heeft de BAB op bestuurlijk niveau een lijntje gelegd met Lokaalbelang in Werkendam, maar uiteindelijk is het niet eens tot een gesprek gekomen. We hebben wél nog met de Aalburgse Alliantie gesproken, maar ook dat is op niets uitgelopen."

Uiteindelijk koos huidig BAB-wethouder Pim Bouman voor de VVD en ging Lokaalbelang in zee met Ideaalburg, nota bene opgericht door ontevreden leden van de BAB. Die nieuwe lokale partij AltenaLokaal gaat het lastig krijgen, voorspelt Noorloos. "Drie kapiteins op één schip kan niet goed gaan. Het is wachten op de eerste afsplitsing van AltenaLokaal."

Vanaf de zijlijn
Zelf zet hij na dit jaar echt een punt achter zijn politieke carrière. "Ik word niet actief voor de VVD en ook niet voor de SGP. Ik ga de politiek lekker vanaf de zijlijn bekijken." Volgende maand mag hij als fractievoorzitter bij wijze van afscheid nog één keer spreken in de Aalburgse raadszaal. "Wat ik precies ga zeggen blijft een verrassing, maar het is wel de laatste keer dat ik m'n ei kwijt kan", zegt hij met een knipoog. "En dat wil ik ook."

Verkiezingen
Verder kijkt Noorloos uit naar de gemeenteraadsverkiezingen van volgende week. "Ik hoop dat Pim hoge ogen gaat gooien. Hij is jong, enthousiast en heeft kennis van zaken. Daar heb ik bewondering voor. Dit is geen stemadvies, maar ik zou het iedereen toch in overweging willen geven."

Tom Oostra

Tom Oostra
Redactiecoördinator van Het Kontakt Land van Heusden & Altena en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @tomoostra op twitter >
Elke woensdag het Heusden en Altena per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }