Afbeelding

Brabant vindt mestverwerker Meeuwen overbodig

Algemeen 1.331 keer gelezen

MEEUWEN • De Raad van State gaat uitzoeken of een mestverwerkingsinstallatie in Meeuwen al dan niet in strijd is met het Brabantse mestverwerkingsbeleid.

Dat bleek dinsdag tijdens een rechtszaak in Den Haag.

Hoewel de provincie Noord-Brabant er zelf van overtuigd is dat haar strenge Verordening Ruimte nieuwe mestverwerkingsinstallaties verbiedt, bleek er tijdens de rechtszitting toch wel wat mist rond het aangescherpte mestverwerkingsbeleid te hangen.

In ieder geval bleek dat het nog lang niet zeker is of de aan de Kasteellaan in Meeuwen geplande mestverwerkingsinstallatie door het provinciale beleid onmogelijk wordt gemaakt. Wel zijn heel veel bewoners van Meeuwen het eens met het provinciebestuur, dat geen nieuwe mestverwerkers meer wil in Noord-Brabant wil.

Zorgen
De Meeuwenaren maken zich grote zorgen over de komst van een mestverwerkingsinstallatie op het platte land nabij hun woningen. Brabant vindt dat dergelijke grote mestverwerkers op industrieterreinen thuis horen en niet (meer) in het buitengebied bij (voormalige) boerderijen en loonwerkbedrijven.

Het Aalburgse gemeentebestuur is evenwel groot voorstander van een mestverwerkingsinstallatie aan de Kasteellaan, die 20.000 ton dierlijke mest per jaar kan verwerken. 

Omdat de provincie en omwonenden tegen zijn, vroeg staatsraad Eric Daalder dinsdag tijdens de rechtszaak waarom de gemeente zo'n warm pleitbezorger van de installatie is. "Dat initiatiefnemer Van de Vendel voor is kan ik plaatsen. Maar welk belang heeft de gemeente om in het buitengebied een grote mestverwerker te willen?"

Lokaal oplossen
Volgens de Aalburgse gemeentewoordvoerder vindt het bestuur dat Aalburg zijn eigen mestprobleem lokaal moet oplossen en niet moet uitbesteden aan buurgemeentes of -provincies. Die opmerking leidde tot grote verbazing van tegenstander en omwonende Herman van Krieken.

"Dat is klinkklare onzin. Aalburg heeft geen mestprobleem. De gemeente heeft een mesttekort en geen overschot. De meeste mest die straks aan de Kasteellaan wordt verwerkt komt uit de Peel. Dus waar hebben we het over."

De raadsman van Van den Vendel wist het wel. Volgens hem is er binnen het strenge Brabantse beleid best nog ruimte voor een mestverwerkingsinstallatie in Meeuwen. Bovendien gaat het om een hoogwaardig innovatief project, dat een voorbeeld in de rest van Brabant en Nederland kan zijn. De provinciewoordvoerster zei innovatie op mestverwerkingsgebied prima te vinden. "Maar dan wel op een industrieterrein."

Capaciteit
Tijdens de zitting bleek dat de Raad van State de cruciale vraag moet gaan beantwoorden of er in Noord-Brabant al dan niet voldoende mestverwerkingscapaciteit is, of dat er nog extra capaciteit over is. De provinciewoordvoerster legde uit dat Noord-Brabant sinds 2015 het beleid heeft aangescherpt. "Provinciale Staten vinden dat er nu voldoende mestverwerkers zijn en willen er niet meer bij hebben. En als er nog bijkomen, dan alleen op industrieterreinen. Dat staat in de Verordening Ruimte van 2017", aldus de Brabantse woordvoerster.

De Raad van State wilde weten waarom de provincie per se niet meer mestverwerkers wil. "Op data-gebied is het geweldig als er een hoop servers komen die de wereld bedienen. Waarom kan in Brabant  niet de mest uit de rest van Nederland verwerkt worden", vroeg staatsraad Daalder.

Politieke keuze
Duidelijk is dat de provincie het bedienen van de wereld met high tech-bedrijven iets anders vindt dan het mestoverschotprobleem voor Nederland oplossen. "Dat is een politieke keuze. Wij hebben al heel veel dieren en mest in Brabant. We willen alleen mestverwerkers voor Brabantse mest en niet voor mest van buiten de provincie. Meer mestverwerkers leveren alleen maar meer milieu-, verkeers-, en  gezondheidsproblemen op. Bovendien stuit het steeds groter maatschappelijk verzet. Dat willen we niet", aldus de provinciewoordvoerster.

Overigens behandelde de Raad van State dinsdag niet alleen de bezwaren tegen de Aalburgse mestverwerkingsinstallatie. De mestverwerkers stapten naar de Raad de State om de weigering van provinciale ontheffingen voor installaties in Meeuwen, Oss en Landhorst.

Verder behandelde de raad de beroepen tegen het bestemmingplan voor de Aalburgse mestverwerkingsinstallatie, waaronder het beroep van de provincie. Al met al zal uit de uitspraken moeten blijken of de Brabantse verordening voldoende duidelijk is, of mogelijk toch nog een miniem openingetje biedt voor nieuwe mestverwerkingsprojecten.

De Raad van State gaat dat onderzoeken en doet binnen zes a twaalf weken uitspraak.

Persbureau Cerberus

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Archieffoto van Marianne Vos.
Marianne Vos boekt met winst in Dwars door Vlaanderen 250ste profzege op de weg Sport 20 uur geleden
• Het Waterpoort Festival duurt een dag langer dan vorig jaar.
Waterpoort Festival 2024: dansen, zingen en een 'trip down memory lane' Nieuws 23 uur geleden
• De A27 richting Utrecht is dit weekend dicht door onderhoudswerkzaamheden.
Capelse veer vaart langer door tijdens afsluiting van A27 in paasweekend Nieuws 23 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden