Logo hetkontakt.nl/heusdenenaltena

Altenahove krijgt bijzondere stoel voor mensen met dementie

  •   237 keer gelezen

ALMKERK • Bewegen houdt je lijf gezond en je hoofd fit. Voor mensen met dementie is voldoende bewegen niet vanzelfsprekend. Dankzij een schenking van Stichting Antonia beschikken de bewoners van zorglocatie Altenahove in Almkerk voortaan over een stoel die 'bewegend zitten' mogelijk maakt.

Speciaal voor de overhandiging van de bijzondere stoel kwamen voorzitter Ulco Sybesma en bestuurslid Klaas Rienks van Stichting Antonia maandagmorgen naar Altenahove. Zij werden onthaald met petitfours en kregen bloemen als dank voor hun gift. "Al jaren krijgen we prachtige cadeaus van de stichting. Cadeaus die voor ons als zorgorganisatie niet zomaar te bekostigen zijn", vertelt zorgmanager Nicole Koopmans.

Blij
"Ook nu zijn we ontzettend blij. Dankzij deze stoel kunnen we onze bewoners met dementie op een unieke manier optimaal laten ontspannen of juist stimuleren om actief te worden."

Bewoonster Ans Spoorenberg had de eer de bijzondere stoel als eerste uit te proberen. "Ik zit heerlijk. Deze wil ik wel op mijn kamer", zei ze toen de stoel haar zachtjes schommelde. De bestuursleden van Stichting Antonia lachten om haar opmerking. "Als er meer stoelen moeten komen, gaan we korting vragen", grapten zij. Stichting Antonia telde ruim 3500 euro neer voor de stoel. "De glimlach van deze dame maakt voor ons elke investering waard", benadrukt bestuurslid Rienks.

Vanzelf in beweging
Ergotherapeut Mary Bisschop van zorgorganisatie De Riethorst Stromenland benoemt de voordelen van de stoel. "Het lijkt een gewone relaxfauteuil. Alleen combineert deze stoel de voordelen van bewegen en rusten. Dit is mogelijk door een technische toepassing (RCPM). In een relaxte houding kantelt de stoel uit zichzelf enkele graden. Dit kun je handmatig regelen. En na 15 minuten stil zitten, wordt de gebruiker automatisch in beweging gebracht."

Wetenschappers hebben aangetoond dat het bewegend zitten de bloedsomloop stimuleert, waardoor meer zuurstofrijk bloed rond gepompt wordt en de hersenen van mensen met dementie een positieve stimulans krijgen.

"Bij de ene persoon betekent dat activeren, voor de ander juist ontspannen. Onze zorglocatie zal de unieke stoel met name inzetten om mensen met dementie en bijbehorend onbegrepen gedrag zo goed mogelijk te ondersteunen", aldus Koopmans.

De nieuwe stoel is bestemd voor alle bewoners van de psychogeriatrische afdelingen van Altenahove. De stoel is aangepast voor multifunctioneel gebruik. Van Vliet Zitcomfort uit Sleeuwijk heeft een wielsysteem aangebracht om de stoel te kunnen verrijden.

Tom Oostra
Redactiecoördinator van Het Kontakt Land van Heusden & Altena en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @tomoostra op twitter >
Elke woensdag het Heusden en Altena per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }