Afbeelding
Foto: nl123rf.com

Nieuwe gemeenteraad besluit over Uppelse windmolens

Algemeen 738 keer gelezen

WOUDRICHEM/UPPEL • De drie gezamenlijke colleges van Aalburg, Werkendam en Woudrichem laten het aan de nieuwe gemeenteraad van Altena om een besluit te nemen over de mogelijkheden voor windturbines binnen de regio en de plannen van Bas de Peuter voor drie windmolens langs de Gantel in Uppel in het bijzonder.

Dat schrijft het Woudrichemse college van B&W in een brief aan de gemeenteraad. "Burgemeester en wethouders zijn tot de conclusie gekomen niet bevoegd te zijn om af te wijken van het gemeentelijk windbeleid", zo staat te lezen. Het huidige standpunt in Woudrichem is dat er geen windmolens mogen komen in het polderlandschap.

Het college stelt wel voor dat de mogelijkheden in Altena worden onderzocht. Ook moet er gekeken worden naar aansluiting bij initiatieven in de regio, bijvoorbeeld Waalwijk.

Doelstelling wordt niet gehaald
Tegelijkertijd staat in de raadsinformatiebrief dat uit de monitor Wind op Land van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland blijkt dat de doelstelling van de provincie Noord-Brabant - in 2020 470,5 MW vergund vermogen windenergie - niet gehaald gaat worden. "De resterende 216,3 MW is waarschijnlijk niet tijdig haalbaar. De oplossing van de knelpunten in provincie Noord-Brabant vergt inspanningen van alle partijen", schrijven B&W.

Het provinciebestuur kiest in principe voor clustering van windmolens, maar heeft het in november 2016 mogelijk gemaakt dat ook windprojecten buiten het zoekgebied onder voorwaarden gerealiseerd kunnen worden.

Mocht de gemeenteraad straks niet bereid zijn om de drie windmolens langs het afwateringskanaal in de polder bij De Nieuwe Doorn toe te staan, kan De Peuter nog altijd een beroep doen op de provincie. Provinciale Staten zijn bevoegd om op verzoek van een initiatiefnemer gronden aan te wijzen voor een windpark met een capaciteit van ten minste 5 MW en daarvoor een inpassingsplan te maken. Ook de bevoegdheid voor de benodigde omgevingsvergunning voor windparken van deze omvang ligt dan bij de provincie.

De windturbines in Uppel met een tiphoogte van ongeveer 175 meter zouden een energieproductie van ongeveer 8,5 MW hebben.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden