Afbeelding

Quickscan windmolens Gantel nog niet bekend

Algemeen 864 keer gelezen

UPPEL • Bas de Peuter wacht op een principe-uitspraak van het Woudrichemse college over zijn plannen voor drie windmolens langs de Gantel in Uppel.

Om die reden heeft De Peuter een uitnodiging van de Almkerkse dorpsraad om donderdag met voor- en tegenstanders van gedachten te wisselen over de windmolens afgeslagen. "Alles op zijn tijd. Ik wil niet op de muziek vooruit lopen", zegt de oud-wethouder in een reactie.

"Ik wil eerst afwachten of het gemeentebestuur überhaupt medewerking zou willen verlenen. Daarna wil ik graag met de tegenstanders in gesprek."

Don Quichot
De tegenstanders hebben zich verenigd onder de naam Don Quichot Uppel en zien niet alleen vanwege horizonvervuiling niets in de plannen van De Peuter, maar vrezen tegelijkertijd voor slagschaduw en geluidsoverlast, vertelt een woordvoerder namens de belangengroep, waarbij zo'n 100 mensen uit Uppel en ook uit Nieuwendijk zich hebben aangesloten.

Ook is Don Quichot lid geworden van de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines (NLVOW).

"Die windmolens komen op nog geen 400 meter afstand van het huis van de directe buren van De Peuter. Dat lijkt heel veel, maar dat is heel weinig. Wij willen die dingen daar gewoon niet", aldus de zegsman. Hij benadrukt dat Don Quichot niet tegen duurzame energie is. "Maar investeer dan in windmolens op de Noordzee."

Volgens De Peuter is het gebied waar hij de windmolens wil plaatsen binnen de regio aangemerkt als zoekgebied. "De wethouder heeft daar bij de ondertekening van de Regionale Energiestrategie West-Brabant zijn handtekening onder gezet. Dan neem ik aan dat mijn plan binnen de kaders past."

Als de gemeente groen licht geeft na bestudering van de quickscan, laat De Peuter verdere onderzoeken uitvoeren. "De feiten zullen dan tegen elkaar afgewogen worden. Zoals er voorstanders zijn van windmolens, zijn er ook tegenstanders. Ik vind het goed dat er een belangengroep is, dat is democratie."

De uitslag van de quickscan wordt dit voorjaar nog verwacht, aldus een gemeentewoordvoerder.

Tom Oostra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Workshop veilig online bankieren bij Van der Straaten Verzekeringen: 'Bescherm jouw geld en jezelf' Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Grote brand legt woonhuis in Dussen in as: bewoners en hond ongedeerd 112 18 apr, 08:41
Afbeelding
Grote controle bedrijfspanden in Altena: illegale bewoning en illegaal vuurwerk aangetroffen 112 17 apr, 17:21

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden