Diverse kunstwerken getuigen van de reizen die Jolanda naar Bali maakte.
Diverse kunstwerken getuigen van de reizen die Jolanda naar Bali maakte. Foto: Marjo van Andel

Broekse Jolanda schrijft boek over 'Wayan'

Algemeen 312 keer gelezen

BABYLONIËNBROEK • Al jong voelde Jolanda Maurer-Tamerus zich aangetrokken tot de Indonesische cultuur. Dat ze ooit nog eens een boek zou schrijven waarin juist die cultuur centraal zou staan, had Jolanda in haar tienerjaren natuurlijk nooit kunnen bedenken.

"Ik kreeg een vriendinnetje toen ik 10 jaar was, Edith. Haar ouders kwamen van Java, Indonesië. Ik kwam erg graag bij haar thuis. Ik vond het spannend, voelde me aangetrokken tot de verhalen die ik daar hoorde. Zo anders dan thuis. En dan de Aziatische maaltijden en de Indonesische hapjes met soms haast fluorescerende kleuren. Ik genoot."

De liefde voor het land verdiept zich wanneer de jonge Jolanda tijdens de zomervakanties aan de slag gaat in het St. Antonius-Gasthuis, nu Huize St. Antonius, in Heusden. Hier werden toen vooral Indische Nederlanders verzorgd.

Denkbeeldige reis
"Hier leerde ik meer over de Indonesische cultuur. Het was iedere dag opnieuw een denkbeeldige reis naar Indonesië, compleet met de specifieke geuren en de muziek. Het St. Antonius-Gasthuis was destijds doordrenkt met de geest van het Indonesische volk."

In dat huis bloeit een bijzondere vriendschap op tussen Jolanda en de 80-jarige Wilhelmina Morlang, kortweg Mientje. "Zij vertelde me veel over Indonesië, maar er hing ook altijd iets geheimzinnigs om haar heen. Het maakte dat ik me voornam om het land ooit zelf te bezoeken."

In 2007 is het zover: dan zet de Broekse voor het eerst voet op Bali en keert er diverse keren terug. Niet in de laatste plaats omdat ze daar, in zijn Santiani Guesthouse in het Balinese Sanur, Wayan ontmoet. "We bouwden een band op en Wayan vertelde me zijn levensverhaal. Dat greep me erg aan en inspireerde me tot het schrijven van het boek 'Wayan'." Een boek waar Jolanda uiteindelijk jaren aan zal werken. "Ik ging niet over één nacht ijs, wilde zo dicht mogelijk bij de waarheid komen."

Het politieke klimaat van Indonesië speelt een belangrijk rol in het leven van Wayan. Zo wordt zijn vader tijdens de massaslachting in '65/ '66, gericht tegen de (vermeende) leden van de PKI, vermoord en is die daad van grote invloed op het verdere leven van de op dat moment tweejarige Wayan.

Geen politiek boek
En toch is 'Wayan' geen politiek boek, benadrukt Jolanda. "Natuurlijk is het goed om het onderwerp voor het voetlicht te brengen. Maar het draait daar niet om. Het gaat mij vooral om de veerkracht die Wayan laat zien. Dat hij, ondanks alle tegenslagen in zijn leven, positief blijft. De moordenaar van zijn vader kan vergeven, een band opbouwt met God en een plaats voor zichzelf weet te vinden."

Na zeven jaar schrijven ligt het eindresultaat nu in de winkel. Bovendien geeft Jolanda vrijdag 24 november vanaf 19:30 uur een lezing over haar werk in de bibliotheek in Oudheusden. Aanmelden: 0416-662055 of info@bibliotheekheusden.nl. "Ik ben er lang mee bezig geweest, het wordt een soort kind van je. Maar het is fijn om te horen dat mensen die het lezen, enthousiast zijn. Dat het tot het einde blijft boeien."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden