Paul Dokman op zijn geliefde Horizon.
Paul Dokman op zijn geliefde Horizon. foto: Teus Admiraal

Paul Dokman’s Horizon ‘gilt’ om te zeilen

Sport 293 keer gelezen

WERKENDAM/SLEEUWIJK • Voor zeiler Paul Dokman is er na drie jaar eindelijk reden tot juichen. Zijn zeilboot de Horizon is zo goed als klaar voor gebruik.

De 65-jarige Sleeuwijker is dan ook van plan om binnenkort weer aan wedstrijden te gaan deelnemen. Daarvoor heeft hij alleen wel nog twee nieuwe bemanningsleden nodig.

Bij het binnenstappen van de kajuit is het nog een klein beetje een rommeltje. Stukken gereedschap en diverse apparaten liggen nog op de banken, maar Dokman verzekert dat die spullen binnenkort allemaal weg zijn, zodat hij zo snel mogelijk aan de gang kan.

"Het zijn nu nog de laatste loodjes, maar hij gilt om te zeilen", aldus Dokman, die daar zelf amper voor onder doet. Vol trots en enthousiasme laat hij zien hoe de marifoon, de bediening van de navigatieverlichting en zowat alle andere apparatuur werkt.

Zelf opgebouwd
Over ieder klein onderdeeltje weet hij uitgebreid te vertellen, maar dat is ook niet zo gek voor iemand die zijn eigen boot bijna helemaal zelf weer opnieuw heeft opgebouwd. Dat was hard nodig na de brand die drie jaar geleden op de Horizon woedde.

Dokman had zelf overigens niet verwacht dat het zó lang zou duren, voordat hij weer met de Horizon kon gaan zeilen. "Ik verwachtte er anderhalf of twee jaar voor nodig te hebben, maar toen 'ie aan de kant kwam bleek hij osmose te hebben. Dan moet je hem laten 'schillen' en daarna moet hij sowieso een half jaar drogen. Omdat hij in de fik had gestaan, moest aan de binnenkant ook nog alles vervangen worden. Je zou het niet zeggen, maar er ligt hier 150 meter aan kabels binnen, dus dat is een hele klus."

Eerste wedstrijd
Zoals gezegd maakt Dokman zijn rentree later dan gehoopt, maar de gepassioneerde zeiler is er zeker niet minder blij om dat hij met de Horizon weer het ruime sop kan kiezen. In oktober wil hij deelnemen aan de eerste wedstrijd van het seizoen in Drimmelen.

Normaal is Dokman ambitieus genoeg om daar voor een goede notering te gaan, maar over zijn verwachtingen van het nieuwe seizoen met zijn vernieuwde Horizon is hij een stuk bescheidener: "Ik wil in dit eerste seizoen in ieder geval niet laatste worden, maar je moet er rekening mee houden dat je drie jaar moet wennen. Daarna heb je kans dat je omhoog gaat en dan mag je al heel tevreden zijn met een derde of vierde plaats."

Bemanningsleden
Daarvoor moet alleen nog wel één hindernis overwonnen worden. Om een wedstrijd te kunnen zeilen heb je namelijk vier bemanningsleden nodig.

In de drie jaar tijd dat hij er tussenuit is geweest zijn twee vroegere bemanningsleden afgevallen, dus nu is Dokman weer op zoek naar evenzoveel nieuwe krachten.

"Dat moeten mensen zijn die sportief zijn en die het leuk vinden om te varen. Dan leren wij ze wel zeilen en proberen we ze ook tegelijkertijd een passie bij te brengen."

Martin van Hemert

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Workshop veilig online bankieren bij Van der Straaten Verzekeringen: 'Bescherm jouw geld en jezelf' Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Grote brand legt woonhuis in Dussen in as: bewoners en hond ongedeerd 112 18 apr, 08:41
Afbeelding
Grote controle bedrijfspanden in Altena: illegale bewoning en illegaal vuurwerk aangetroffen 112 17 apr, 17:21

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden