Afbeelding

Marianne Vos: 'Ik heb ernaar uitgekeken'

Sport 355 keer gelezen

BABYLONIËNBROEK • Marianne Vos (29) is een bevoorrecht sporter. Over precies anderhalve week begint ze aan haar derde Olympische Spelen.

De Broekse renster staat daar overigens niet te lang bij stil. "Inderdaad zijn er niet zoveel die aan drie spelen mee hebben gedaan. Maar ik ben er nu niet zo mee bezig dat het de derde keer wordt. Ik ben nu eigenlijk alleen maar bezig om te proberen in Rio goed te presteren. Misschien dat ik het na afloop wat meer ga beseffen. Ik ben wel één van de ervaren deelneemsters nu in Team NL. Ik zal er nu wel meer van genieten dan die de eerste keer in Beijing."

Gesprek van de dag
In huize Vos in het rustieke Babyloniënbroek, met uitzicht op snelgroeiende maïsvelden, is Rio deze week wél het gesprek van de dag. De hele familie reist af naar Brazilië. Marianne zelf vertrekt zondag. Broer Anton gaat er achter aan als officiële persfotograaf. Vader Henk en moeder Connie maken de oversteek volgende week.

Marianne Vos verdedigt in Zuid-Amerika haar Olympische titel op de weg. Haar triomf in Londen staat bij elke wielerliefhebber nog scherp op het netvlies. In Rio mag Marianne zondag 7 augustus op herhaling. Op een parcours van 130 kilometer, dat ze zelf nog niet aan den lijve heeft ondervonden. Ze kent het alleen van horen zeggen en van filmpjes. "Er zit een lange klim in. Echt iets voor specialisten. Vervolgens een afdaling en daarna een vlak stuk naar Copacabana."

Niet per se koers dragen
Marianne Vos vormt samen met Anna van der Breggen, Ellen van Dijk en Annemiek van Vleuten Team NL. In Londen was de Broekse de onbetwiste topfavoriete en dat maakte ze ook waar. In Rio kunnen aan alle vier de Nederlandse wielrensters kansen toegedicht worden. "Het is inderdaad wel anders dan in Londen. Wij hoeven nu ook niet per se de koers te dragen. Er zijn nu meer landen die topfavorieten in huis hebben", denkt Marianne. "Maar er liggen wel kansen voor ons." De huidig Olympisch kampioene ziet vooral favorieten bij de Engelse - met topper Lizzie Armitstead - en de Amerikaanse ploeg.

In Team NL is Marianne Vos volgende week niet de uitgesproken kopvrouw. "De tactiek moeten we nog doorspreken. Of het een gedeeld kopvrouwschap wordt? Kan, maar we kunnen ook inzetten op de breedte van de ploeg. Als we dat uit weten te nutten, gaan we zeker voor medailles." Marianne Vos is blij dat ze er zelf weer helemaal staat. Ze is ook blij dat ze zich heeft gekwalificeerd. Vorig jaar moest ze nog vol in de remmen en een pas op de plaats maken. Het verhaal is bekend. Gedoseerd keerde ze weer terug naar de top. "Ik ben blij dat ik er weer helemaal ben. Ik heb er naar uit gekeken. Het is nu lekker dichtbij. Het voelt ook steeds beter en ik voel ook dat ik weer wat kan brengen."

Voorbereiding
Qua voorbereiding heeft Marianne Vos niet echt iets speciaals gedaan. "Ik heb wel de Giro overgeslagen. Daar voor in de plaats ben ik met Ellen van Dijk op trainingskamp in Italië gegaan. Bewust hebben we wel daarna de Ronde van Thüringen gereden (zevendaagse wegwedstrijd met drie etappezeges voor Vos, red.) en afgelopen weekend mee gedaan aan de La Course in Parijs. Dat alles als pure voorbereiding."

Natuurlijk denkt de renster dezer dagen ook aan de neveneffecten van zo'n groot sportevenement als de Olympische Spelen, zoals het zikavirus en het risico van mogelijke aanslagen. "Ik ben niet naïef. Echt er mee bezig zijn is iets anders. Ik denk dat afgelopen zondag op Avenue des Champs-Élysées ook niet de beste plaats was om geen enkel risico te lopen. Ik probeer er maar zo weinig mogelijk aan te denken."

Vos keert Rio op 12 augustus weer de rug toe. "Ik wil daar ook niet te lang blijven. Na mijn wedstrijd ga ik nog wel proberen evenementen bij te wonen waar Nederlanders bij in actie komen. Ik wil ook nog wat van Rio zien. Of ik het Christusbeeld nog ga bezoeken? Ik heb begrepen dat je het wel vanaf het parcours kunt zien. Annemiek van Vleuten moet me maar door de stad heen gidsen, die is er al een keer geweest."

Nieuwe sponsor
2016 is niet alleen het jaar van de Olympische Spelen. Marianne Vos moet ook nog een nieuwe sponsor strikken nu het contract met Rabobank op een eind loopt. Ze kan er nog niets concreets over zeggen. "We gaan als ploeg voor 100 procent door. Het sponsornieuws zit er aan te komen." Na de spelen wordt bekend welke naam er de komende tijd op het shirt wordt geborduurd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Workshop veilig online bankieren bij Van der Straaten Verzekeringen: 'Bescherm jouw geld en jezelf' Nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Grote brand legt woonhuis in Dussen in as: bewoners en hond ongedeerd 112 18 apr, 08:41
Afbeelding
Grote controle bedrijfspanden in Altena: illegale bewoning en illegaal vuurwerk aangetroffen 112 17 apr, 17:21

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden