Elmar Reinders kwam maandag als winnaar over de finish in Werkendam. Foto: Teus Admiraal
Elmar Reinders kwam maandag als winnaar over de finish in Werkendam. Foto: Teus Admiraal

Elmar Reinders wint Altena Biesbosch Ronde

Sport 205 keer gelezen

WERKENDAM • Paasmaandag trok een pact aan elite-amateurs uit 25 ploegen door de polder rond Werkendam. Alleen de sterksten bleven over in de stormachtige Altena Biesbosch Ronde. Na 174 loodzware kilometers kwam Elmar Reinders als winnaar over de streep.

Vijf renners draaiden maandag laat in de middag het parcours op in Werkendam, na alle schermutselingen in de polder rond Werkendam. Zij hadden een kleine voorsprong op de resterende groepjes van het tot een kleine vijftig renners gedevalueerde peloton. Het was er hard aan toegegaan door de koude stormachtige zuidwestenwind.

Verder was het opletten voor de elite-amateurs om er niet af te waaien en voorin bleef het dringen. Er ontstonden ook diverse kopgroepen. Bram Nolten van Parkhotel Valkenburg probeerde het zelfs solo, maar deze eenzame fietser werd in de kraag gegrepen. Na het passeren van de wedstrijdstreep in Werkendam moesten de vijf koplopers nog een kleine lus maken van 14 kilometer.

Sprint
Bij het opdraaien van de Sigmondstraat werd het uiteindelijk een sprint à deux tussen Rick Ottema van de ploeg Babydump en Elmar Reinders van de ploeg Jo Piels. Ottema ging al vroeg aan, maar het bordje was leeg en Reinders uit Emmen kwam er overheen en mocht zich tot winnaar laten kronen van de achtste Altena Biesbosch Ronde.

De 24-jarige Elmar Reinders had slim gekoerst. "Er stond veel wind en dat maakte de koers wel mooi", stelde krachtpatser Reinders. "Ik heb ook geen kopgroep gemist. De kunst is om de hele dag van voren te rijden. Dat lukte. Toen het laatste groepje weg reed, wist ik dat het de goede kopgroep was en die sprint à deux na de laatste demarrage kon ik nog wel aan."

Ronde van Werkendam
Terwijl de eliteploegen door de Werkendamse polder stormden was er ook een plaatselijke ronde. Het betrof de 60-ste Ronde van Werkendam. Aan de start stonden de amateurs en sportklassers. Daaronder ook de winnaar van vorig jaar Gijsbert Nieuwkoop. De renner uit Veen miste echter de beslissende slag en moest ondanks een lange achtervolging genoegen nemen met de tiende plaats.

Voorin was voormalig marathonschaatser Arnold Stam de smaakmaker. Vanaf de start begon de renner uit Sprang-Capelle al te sleuren voorin het peloton. Acht renners konden nog aansluiten bij Stam, die het tempo er goed in hield in de kopgroep. De negen mochten uitmaken wie de Ronde van Werkendam op zijn naam mocht schrijven. De negen koplopers tolereerden in de finale ook geen demarrage meer en het werd een volle sprint naar de finish in de Sigmondstraat. Met de harde wind in de rug ging het boven de zestig in het uur.

Tweede overwinning
Imo de Pruijssenaere had de rapste benen en stoof als eerste over de streep. "Dit was pas mijn tweede wedstrijd", pufte de winnaar, die Nederlands kampioen Remco Bertelink uit Ede naar de tweede plaats verwees. "Ik zat in de kopgroep en dacht met deze jongens kun je doorrijden. Iedereen was door de stormachtige wind te moe om nog voluit te sprinten, maar ik dacht 'kom op' en ik durfde het wel aan. En het is gelukt. Dit is super gaaf", lachte de winnaar.

Nico van Es

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden