Andy Knijpinga wint Lus van Almkerk

Sport 151 keer gelezen

ALMKERK • Het was zaterdag een zware koers in Almkerk. In de finale was Andy Knijpinga uit Utrecht de sterkste in de eindsprint. De Lus van Almkerk was Andy Knijpinga wel bevallen. “Ik kom het beste tot mijn recht in een zware koers”, verklaarde de winnaar bij de Amateurs/Sportklasse na afloop. De ruim honderd renners op het parcours door Almkerk hadden zaterdag 53 ronden voor de boeg. Een vluchtpoging van Maarten van Zanten uit Apeldoorn, Rik de Voogd uit Rotterdam en Tom Reijnart uit Heeswijk-Dinther in de beginfase was gedoemd te mislukken. Het peloton streek na zeven ronden weer op de vluchters neer. Rustig bleef het niet in het peloton met een paar plaatselijke favorieten als Robert van Dalen uit Andel en Nick Uithoven uit Babyloniënbroek. Tom Schuit en Lars Rietveld waagden een poging, maar kregen geen medevluchters mee. Het werd een ware slijtageslag, waarin routiniers als Robert de Poel, Marcel Alma en Chris Maas de koers begonnen te regeren. Het was vooral loeren naar elkaar. De finale Even werd gedacht dat het op een massasprint uit zou gaan draaien, aangezien de renners hun kruit droog hielden en de snelheid hoog bleef. Plotseling braken drie renners echter de finale open, maar de groep kwam toch weer bij elkaar. Rik de Voogd, een week eerder nog winnaar in Zevenbergen, plaatste nog maar eens een aanval, maar kwam ook niet weg. Het toetje werd bewaard tot de echte finale. Het spel ging op de wagen. Drie man lukte het om een gat te slaan. Het trio bleef tot en met de laatste ronde vooruit. Nick Uithoven deed nog een poging het gat te overbruggen, maar zijn achtervolging kwam te laat. De slag was gemaakt. Knijpinga, Lars Rietveld uit Oudewater en Stephan Borsboom uit Hellevoetsluis mochten gaan uitmaken wie de Lus van Almkerk op zijn naam zou schrijven. Knijpinga kwam als eerste de bocht uit en draaide de Kruisstraat op. De renner uit Utrecht versloeg zo Rietveld en Borsboom. “Het liep eigenlijk niet zo. Het was een beetje harken en afzien. In een grote groep sprint ik niet graag mee, maar een klein groepje ligt me wel”, verklaarde winnaar Knijpinga. Rietveld was ook tevreden met zijn tweede plaats. “Dit lag me. Het was lekker zwaar en je moet het dan blijven proberen.” De derde plaats bleek voor Stephan Borsboom het maximum haalbare. “Het was voor mij overleven. Ik vroeg me zelfs af waarom ik was mee gesprongen, maar een derde plek is mooi. Je moet toch weer in je ritme komen na de vakantie.”  Nico van Es

• Waterschap Rivierenland oefent het sluiten van de coupure in de fietstunnel door de Werkense Dijk bij de kinderboerderij in Werkendam.
Fietstunnel door Werkense Dijk in Werkendam sluit volgende week tijdelijk Nieuws 20 uur geleden
• Gerrit de Heer (77) opent de nieuwe padelbanen.
Erelid Gerrit de Heer (77) opent nieuwe padelbanen in Werkendam: al twintig nieuwe leden Nieuws 23 apr, 17:32
• Dick Ippel, Hélène Hendriks en Jan de Joode.
Alle items overboden én klappers bij veiling voor Hospice Altena: 'We zijn enorm tevreden' Nieuws 23 apr, 16:01