Afbeelding

CDA spreekt opnieuw zorgen fijnstof A27 uit

Algemeen 130 keer gelezen

WERKENDAM • "Opmerkelijk." Dat is de reactie van CDA'er Otto van Breugel na beantwoording van vragen over de snelheid op de A27 die hij eerder stelde aan het Werkendamse college.

"Opmerkelijk is dat het college stelt dat het ministerie heeft aangetoond  dat 130 kilometer per uur de normen niet overschrijden. Opmerkelijk omdat steeds wordt gewezen op de uitkomsten van de MER die pas in april 2016 vrijkomen. Inmiddels heb ik hierover om opheldering gevraagd bij het college." Het college heeft tijdens de begrotingsbehandeling in november via een motie als opdracht van de raad meegekregen om bezwaar te maken tegen de verhoging van de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur. 

De raad pleit voor een snelheid van 100 kilometer per uur op de A27, op plekken waar deze door de gemeente Werkendam heen komt. Het college laat in beantwoording op de vragen van het CDA weten dat ook de gemeente Geertruidenberg en de gemeente Oosterhout een bezwaarschrift hebben ingediend over de maximum snelheid op de A27. De grootste zorgen rondom het verhogen van de snelheid op de A27 gaan over overlast door fijnstof en geluid. 

Ongrijpbaar
"Fijnstof is ongrijpbaar: je ziet of voelt het niet maar het is gevaarlijk en dodelijk. Zeker wanneer dorpen, zoals Hank en Nieuwendijk, zich zo dicht bij de snelweg bevinden. Wanneer je 130 kilometer per uur rijdt in plaats van  100 kilometer per uur neemt de uitstoot 400 procent toe. Per dag rijden 100.000 auto's langs onze dorpen. De tijdwinst die je haalt tussen brug Keizersveer en brug Gorinchem bedraagt  42 seconden. Het is maar waarvoor je kiest. Ik maak mij zorgen om de inwoners en ga voor schone lucht", stelt Otto van Breugel namens het CDA.

In de beantwoording van de vragen laat het college weten dat ook zij de voordelen van 130 kilometer per uur, een besluit waarin het college van tevoren niet in is gekend door het ministerie, niet vinden opwegen tegen de verminderde leefbaarheid voor de inwoners en de negatieve gevolgen voor verkeersveiligheid. "Hogere snelheden geven inderdaad meer geluidsoverlast en verslechteren de luchtkwaliteit."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Afbeelding ter illustratie.
Trainer van Rico Verhoeven komt naar Sportcentrum Hank, dat dit jaar 25 jaar bestaat Nieuws 18 uur geleden
• Katja en Raïsa na de prijsuitreiking.
Goede opmaat voor Olympische Spelen: Raïsa Schoon uit Werkendam wint zilver in Mexico Sport 19 uur geleden
• Badmeester André haalde een nat pak.
Vernieuwd bad in zwembad Werkina geopend: badmeester André haalt opnieuw een nat pak Nieuws 20 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden