Gemeenten geven startsein natuurbeleving Biesboschregio

Algemeen 33 keer gelezen

BIESBOSCH  • In de Overdiepse Polder werd woensdag de officiële aftrap gegeven van het natuurbelevingsprogramma Wijde Biesbosch Zuid. 

Wethouders van de gemeenten Drimmelen, Geertruidenberg, Oosterhout, Dongen, Waalwijk en Heusden namen de eerste exemplaren van het scholenprogramma in ontvangst en openden een speciale waterbouwplek van Waterschap Brabantse Delta in de Overdiepse Polder.

Het natuurbelevingsprogramma wordt gecoördineerd door IVN en is bijzonder omdat het kinderen betrekt bij projecten die het landelijk gebied moeten behouden voor de toekomst.

Jongeren

Tijdens de bijeenkomst onderstreepte Han Clement, alliantiemakelaar voor de Biesboschregio, het belang van het betrekken van jongeren bij het gebied: als zij een band opbouwen met hun omgeving, zullen zij er in de toekomst ook goed voor willen zorgen. Clement is daarom verheugd om te zien dat de gemeenten in de Biesboschregio het natuurbelevingsprogramma willen dragen.

Bovendien werken zo’n twintig partijen in het buitengebied samen in het programma, waardoor een stevig en veelzijdig programma voor scholen is ontstaan.

Excursie

Vervolgens reikte IVN-regiodirecteur Joline de Weerdt de eerste exemplaren van het programma uit  aan de zes wethouders. Iedere wethouder zette hierbij een excursie uit het natuurbelevingsprogramma in de spotlights:

 • Fort Kleine Schans (gemeente Drimmelen) 

 • Natuurbos Raamsdonk en Bergsche Battery (gemeente Geertruidenberg) 

 • Landgoed Oosterheide (gemeente Oosterhout) 

 • De Ecologische Verbindingszone Dongen-Noord (gemeente Dongen)

 • Paardenmelkerij De Bonte Hoeve (gemeente Waalwijk) 

 • De Elshoutse Zeedijk (gemeente Heusden)

Naast deze locaties zijn er verspreid over de regio nog diverse andere excursies. Bovendien kunnen de jongste kinderen op pad vanuit hun eigen school. Voor al deze excursies staan maar liefst dertig speciaal getrainde gidsen klaar.

Waterbouwplek

De zes wethouders gaven vervolgens gezamenlijk het startsein voor het natuurbelevingsprogramma op een speciaal aangelegde waterbouwplek voor kinderen. Deze waterbouwplek wordt onderdeel van de excursie in de Overdiepse Polder, een Ruimte voor de Rivier project van Waterschap Brabantse Delta.

Door gezamenlijk een rivier te graven symboliseerden de wethouders de krachtenbundeling in de streek om kinderen actief te betrekken bij de Biesboschregio.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Waterschap Rivierenland oefent het sluiten van de coupure in de fietstunnel door de Werkense Dijk bij de kinderboerderij in Werkendam.
Fietstunnel door Werkense Dijk in Werkendam sluit volgende week tijdelijk Nieuws 16 uur geleden
• Gerrit de Heer (77) opent de nieuwe padelbanen.
Erelid Gerrit de Heer (77) opent nieuwe padelbanen in Werkendam: al twintig nieuwe leden Nieuws 23 apr, 17:32
• Dick Ippel, Hélène Hendriks en Jan de Joode.
Alle items overboden én klappers bij veiling voor Hospice Altena: 'We zijn enorm tevreden' Nieuws 23 apr, 16:01

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden