Afbeelding

'De Hanen Weide is van Oranje-niveau'

Sport 61 keer gelezen

VEEN • De interland tussen de voetbalteams van Nederland en België onder de 15 jaar op de Hanen Weide in Veen moet één groot oranjefeest worden, met name voor jeugd uit Veen en de omliggende dorpen.

Donderdag 13 november staan beide ploegen op het complex van Achilles Veen tegenover elkaar, twee dagen eerder treffen ze elkaar in België. Ook Kozakken Boys was in de race om de wedstrijd binnen te slepen, maar de KNVB koos uiteindelijk voor de Hanen Weide.

"De Hanen Weide is van Oranje-niveau", klinkt het dan ook tevreden aan de Groeneweg.

Volgens Achilles Veen-voorzitter Janthijs de Fijter heeft dat alles te maken met de nieuwe accommodatie en de weg naar boven die de club heeft ingezet. "Ons jeugdplan is doorslaggevend geweest", stelt hij. "De KNVB was daar erg van onder de indruk."

Want niet alleen het spelletje is belangrijk bij Achilles Veen, de groen-witten vindt het opleiden van jonge spelers op andere terreinen ook erg belangrijk, zegt Gijsbert Honcoop, voorzitter van het jeugdbestuur. "We willen onze spelers ook maatschappelijke en sociale waarden meegeven", zegt hij.

Trainen

Daarnaast is het zaak om jongens en meisjes binnen boord te houden, legt hij uit. "Zeker op de moeilijke leeftijd van 15 jaar." Daarbij wordt hulp gezocht bij Veense ondernemers. "Met Kwetters kijken we bijvoorbeeld hoe we banen rondom de trainingstijden kunnen creëren, zodat iedereen gewoon kan komen trainen."

Ook ondersteunt Kwetters samen met Kennispoort Altena alle jeugdelftallen van de club en is Achilles Veen een erkend leerbedrijf, geschikt voor het doorlopen van een maatschappelijke stage.

Op hun beurt kunnen jeugdtrainers van Achilles Veen weer stage lopen bij profclub Willem II, met wie Achilles Veen sinds kort een samenwerkingsverband heeft. De Tilburgse club laat zich op de Hanen Weide onder meer zien tijdens clinics 'Postief Coachen'. Bovendien kijkt ook de hoofdtrainer van Veen naar beneden, legt Honcoop uit. "Binnen drie jaar hebben we weer eigen talenten die kunnen aansluiten bij de selectie."

Positieve flow

Maar niet alleen de jeugd profiteert van positieve flow bij Achilles Veen. Ook vrijwilligers en ondernemers haken met plezier aan bij de club. "Voor Nederland - België worden alle ondernemers uitgenodigd met hun kinderen", zegt Henk Schreuders, voorzitter van de sponsorcommissie.

Hij merkt dat de club leeft bij de lokale bedrijven. "We willen hier in onze Rabo Lounge kennis maken en kennis delen. Het hoogtepunt was de sponsormiddag vijf weken geleden. Er is in dit dorp veel animo om samen te werken."

Maar Achilles Veen richt zich niet alleen op het eigen dorp. Met alle scholen uit het Land van Heusden en Altena en de gemeente Aalburg in het bijzonder wordt contact gelegd om van 13 november één groot oranjefeest te maken. Het Willem van Oranje College en het Altena College worden ook bij de voetbalmiddag betrokken. "Iedereen is welkom, de entree is niet voor niets gratis", zegt bestuurslid Marian van der Wal.

Kluivert

Met spelers als Justin Kluivert - inderdaad de zoon van - en Jordan van der Gaag (zoon Mitchell, o.a. oud-speler van PSV en FC Utrecht) heeft Oranje onder de 15 het publiek in ieder geval wel wat te bieden. "Ajax is hofleverancier, gevolgd door AZ", weet jeugdcoördinator Dick van Wijnen, die van beide landen een aanvallende speelstijd verwacht.

"Het is immers de laatste keer dat deze jongens zich voor onder de 15 kunnen laten zien. Wil je ook in de hogere selecties van komen, dan zul je je moeten laten zien."

De wedstrijd Nederland - België begint donderdag 13 november om 16.00 uur op de Hanen Weide in Veen. Een kwartier voor aanvang zullen de F-pupillen van Achilles Veen samen met de internationals het veld betreden en zingt Lennie van Zandwijk beide volksliederen. Het sportcomplex is vanaf 14.30 geopend.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Eropuit met Koningsdag? Dit is er allemaal te doen in de gemeente Altena Nieuws 7 uur geleden
• Afbeelding ter illustratie.
Op zoek naar woning in Altena met groen energielabel? Kans om te slagen is best groot Nieuws 11 uur geleden
• Archieffoto van wethouder Hans Tanis die de eerste paal slaat voor woningen in nieuwbouwwijk Bronkhorst.
69 extra woningen in Andel: bouw laatste fase nieuwbouwproject Bronkhorst in 2025 Nieuws gisteren

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden