• Dorpshuis Teratina in Eethen.
• Dorpshuis Teratina in Eethen. Foto: Aangeleverd

Heropeningsfeest in vernieuwd Teratina: ‘Die muren waren wit, nu hotelsjiek met goud’

Algemeen 652 keer gelezen

EETHEN • Het bestuur van de Stichting Dorp Eethen is trots op haar vernieuwde dorpshuis Teratina. Dat is terecht. Bij het binnentreden valt gelijk de mooie nieuwe bar op. Ook de in donkerblauw geschilderde muren maken indruk. “Die muren waren eerst wit. Nu hotelsjiek met goud”, wijst penningmeester Arie Arendse met een glimlach.

Maar het is niet alleen binnen de muren een gedaantewisseling. Buiten is er ook veel werk verricht. Met dank aan de werkgroep Groen en Gevel. De werkgroep werd door de gemeente Altena uitgeroepen tot de eerste Groene Buurtkampioen van Altena. Dat betekende een financiële injectie en dat konden ze in Eethen goed gebruiken. “Met de geldelijke prijs zijn de ruimten rondom het gebouw verduurzaamd met plaats voor bomen, planten en wadi’s om regenwater op te vangen”, toont stichtingsvoorzitter Gerard Zwart tijdens een rondje langs het gebouw.

Ontmoetingsplaats
Het dorpshuis Teratina bestaat al sinds halverwege de tachtiger jaren van de vorige eeuw. De naam Teratina duidt op het verre verleden van het dorp Eethen. Het is de oudste bekende naam van het grondgebied waarop het dorpshuis staat. Dorpshuis Teratina is een echte ontmoetingsplaats voor het bijna 900 inwoners tellend dorp. De laatste jaren liep het niet meer zo lekker. Er waren niet veel activiteiten en ook bestuurlijk daalde de animo. Op een gegeven ogenblik waren er nog maar een paar bestuursleden die leven in de brouwerij moesten houden.

Hulp van de dorpsraad
Er was hulp van de dorpsraad voor nodig om Teratina aan een nieuw leven te laten beginnen. Dorpsraadbestuurders Roy Goorden en Arie Arendse zetten er de schouders onder om oude tijden te doen herleven. “Er zijn diverse werkgroepen in het leven geroepen en die zijn aan de slag gegaan”, legt Zwart uit. Zo kwam er onder meer een werkgroep keuken, een werkgroep groen en gevel, een werkgroep media en een werkgroep interieur. Piet Hobo werd tot projectleider gebombardeerd.

Gebouw voor iedereen
Na veel vergaderingen en heel veel noeste arbeid is het allemaal weer een plaatje en ook bestuurlijk staat het weer op de rails. “We hebben nu elf bestuursleden`”, onderstreept preses Zwart. Van Teratina kan elke Eethenaar gebruik maken, stelt penningmeester Arie Arendse nog maar eens. 

“Het gebouw is er voor iedereen die wat te organiseren of te feesten heeft. Jong en oud kan er gebruik van maken. We houden het ook laagdrempelig”, aldus Arendse. “Bingo, eetprojecten, playbacken, kinderdisco of kinderspeelmiddag. Het kan van alles zijn.”

Wensenlijstje
Natuurlijk staat er nog meer op het wensenlijstje. Zo moet de keuken nog gerenoveerd worden en het aantrekken van een bevoegde beheerder heeft ook prioriteit. ”Nu moeten we telkens ontheffing aanvragen en met een professionele beheerder hoeft dat niet meer”, licht Arendse toe.

Heropeningsfeest
Het heropeningsfeest begint zaterdag om 14.00 uur. Alle inwoners zijn via een flyer uitgenodigd. Er is ook veel te doen in en rondom het dorpshuis. Eerst wordt trouwens de laatste boom in de ECO tuin geplant door wethouder Roland van Vugt. De oudste en jongste Eethenaar zullen samen om 15.00 uur de opening verrichten. Henk Branderhorst presenteert in vogelvlucht het ontstaan van het dorpshuis en de brandweer geeft een demonstratie waarbij ook de jeugd een rol zal hebben. 

Muziek
De Genderense Erwtenpikkers zorgen voor een vrolijke noot. Om 19.30 uur zal wethouder Shah Sheikkariem de officiële opening voor zijn rekening nemen. Tot in de laatste uurtjes is er dan vervolgens muziek met Corné Music en een optreden van Marco Kommers.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Archieffoto van Marianne Vos.
Marianne Vos boekt met winst in Dwars door Vlaanderen 250ste profzege op de weg Sport 27 mrt, 20:45
• Het Waterpoort Festival duurt een dag langer dan vorig jaar.
Waterpoort Festival 2024: dansen, zingen en een 'trip down memory lane' Nieuws 27 mrt, 17:54
• De A27 richting Utrecht is dit weekend dicht door onderhoudswerkzaamheden.
Capelse veer vaart langer door tijdens afsluiting van A27 in paasweekend Nieuws 27 mrt, 17:18

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden