Gemeente start met kappen van dode en zieke bomen

  •   keer gelezen

ALTENA • Vanaf maandag 10 januari 2022 start de gemeente Altena met het kappen van vijftig bomen. Het gaat om zieke en dode bomen die onveilig zijn. De bomen die de gemeente kapt, worden allemaal vervangen door een nieuwe boom. 

Om de drie jaar controleert de gemeente de bomen op veiligheid. Soms moeten bomen gekapt worden, omdat uit de controles blijkt dat ze onveilig zijn. Op een aantal locaties worden populieren gesnoeid met een verhoogd risico op takbreuk. Door gericht te snoeien wil de gemeente voorkomen dat takken breken, en kunnen de populieren langer blijven staan.

Welke bomen de gemeente gaat kappen of snoeien wordt vermeld op haar website. Het beleid van de gemeente is erop gericht om zoveel mogelijk bomen en groen te behouden. Er worden steeds minder bomen gekapt en soms kan een boom langer blijven staan door te snoeien. 

Alleen bomen die een gevaar vormen voor de omgeving worden gekapt. Bij dode bomen op locaties met weinig risico laat de gemeente steeds vaker de stam staan. Dode bomen zijn namelijk een waardevolle voedselbron voor dieren. Veel insecten zijn afhankelijk van dood hout voor beschutting of overwintering. Dode bomen zijn dus van grote ecologische waarde voor de natuur en biodiversiteit.   

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten