Sylvana de Backer met haar nieuwe boek.
Sylvana de Backer met haar nieuwe boek.

Tweede boek Sylvana de Backer: ‘Syliciousness’

Algemeen 193 keer gelezen

VEEN • Met haar tweede boek ‘Syliciousness’ brengt Sylvana de Backer uit Veen de (bijna) verloren kennis over kruiden en specerijen onder de aandacht.

Het gemak van potjes en zakjes om gerechten te maken, leidt tot verloren kennis en de teloorgang van authentieke smaken, vindt de schrijfster. 

Indonesische keuken
Ze gebruikt in haar boek de Indonesische keuken als leidraad. Het brengt niet alleen overheerlijke gerechten, maar ook mooie symbolieken voor de dagelijkse gang van zaken. Zij heeft zich verdiept in de authentieke smaken en kooktechnieken om specifiek vegetarische en veganistische recepten op de voorgrond te zetten. Uit eigen ervaring weet De Backer dat wanneer je bewust met voeding omgaat, je bewuster wordt van onnodige ingrediënten.

Door de coronapandemie zijn mensen veel meer bewust geworden van hun doen en laten, stelt de oud-wethouder. 

De mogelijkheid om vanuit huis te werken is daarin een belangrijke stap geweest. Mede het aan banden leggen van de horeca heeft geleid dat Nederland massaal is gaan koken, verschillende artikelen daarover verschenen in diverse kranten en tijdschriften. 

Maar zijn we ons ook bewuster gaan voeden, vraagt ze zich af. “Voeding is meer dan eten. Het gaat niet alleen om je body, je lijf, maar nog veel meer om je mind and soul. Wie niet lekker in z’n vel zit, laat dat ook blijken in zijn of haar voedingspatroon. Hierover bestaan diverse wetenschappelijke onderzoeken.”

Bewustwording
Werd bewustwording nog een decennium geleden als trend omschreven, tegenwoordig is bewustwording een lifestyle geworden, vervolgt ze.

“Maar wat is het? De geheimzinnige waas hierover is mede door het bewust maken van de bio-industrie, minder vlees eten en gezonde leefomgeving van mens en dier doorbroken. Het is duidelijk geworden dat we bereid zijn minder vlees te eten gelet op het aanbod voor vleesvervangende producten, die in korte tijd de supermarkten veroverden. Daarnaast besteden we meer tijd aan onze geestelijke welzijn, waardoor yoga, mindfulness en tai chi niet langer als zweverig wordt ervaren. Het proces van bewustwording is voor een ieder anders. Het heeft alles te maken met wat een persoon mee heeft gemaakt en hoe dat is ervaren.” 

Het bewust kiezen, eten en daar vooral ook van genieten, leidt tot een andere levensstijl, waarbij tijd wordt genomen voor de primaire levensbehoeften: eten en drinken. 

In ‘Syliciousness’ weet De Backer het proces vanuit haar eigen ervaringen te combineren met kruiden en specerijen en voegt daar een recept aan toe. 

Titel
Een bewustzijn van voeding, of zoals dat in het Engels ‘consciousness nutritrion’ heet, in combinatie met de voornaam van de schrijfster verklaart daarmee de titel van het boek.

“Een boek met veel herkenning voor wie het bewustwordingsproces heeft gevolgd of daar nog mee doende is, maar zeker ook een boek met smakelijke authentieke Indonesische gerechten”, benadrukt ze. 

Het boek is online te bestellen. 

boekenbestellen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Na de prijsuitreiking van de jeugd was het tijd voor de senioren.
Succesvol Rondje Almkerk: 1319 euro ingezameld voor Roparun Sport 19 uur geleden
• Linn, Noor en Lenn op de Framerunning Cup van de Dirk Kuijt Foundation
Eerste officiële wedstrijd en persoonlijke record voor framerunners Altena Road Runners Sport 19 uur geleden
• The Dirty Daddies.
The Dirty Daddies, met Sleeuwijker Rogier van der Zouwen, kondigt nieuwe shows aan Nieuws 19 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden