Logo hetkontakt.nl/heusdenenaltena

‘Ouderenwerk in Altena in gedrang door bezuiniging’

  •   keer gelezen

ALTENA • Senioren Platform Altena maakt zich ‘ernstig zorgen’ over de toekenning van subsidies aan het ouderenwerk in de gemeente.


Door nieuwe subsidieregels van de gemeente Altena vreest voorzitter Ad de Graaf dat ouderenbonden volgend jaar nog maximaal 60 procent van het bedrag dat ze in 2020 kregen op hun rekening bijgeschreven krijgen.

Om naast een subsidie van 100 euro in aanmerking te komen voor een zogenoemde 'stimuleringssubsidie' van maximaal 500 euro moeten bonden aan bepaalde doelstellingen voldoen, zoals bijvoorbeeld eenzaamheidsbestrijding. 

Maar dat is slecht één van de vier randvoorwaarden, legt De Graaf uit. “In het ergste geval loopt het subsidiebedrag terug van 1000 naar 225 euro.”

Onredelijk
De Andelnaar noemt het daarnaast ‘onredelijk’ dat muziekverenigingen in Altena 50 euro per seniorenlid krijgen en zang-, dans- en toneelgroepen 10 euro.

“De organisaties die wij vertegenwoordigen hebben 100 procent seniorenleden en doen ook aan educatie en cultuur”, luidt het bezwaar van De Graaf.

Senioren Platform Altena, dat alle ouderenbonden - met uitzondering van de PCOB in Werkendam - in Altena vertegenwoordigd, verwacht dat ouderen uiteindelijk de dupe zullen worden van het nieuwe beleid.

“Door deze bezuiniging komt het ouderenwerk in Altena ernstig in het gedrang”, zegt de voorzitter. 

Contributie
“Ouderenbonden zullen genoodzaakt zijn om de contributie te verhogen en er zijn zat ouderen die dat niet kunnen betalen, omdat ze van alleen een AOW’tje leven. Het zal lastiger worden om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan en er zullen gezondheidsklachten ontstaan.”

De financiële gevolgen zullen zich waarschijnlijk elders openbaren, vervolgt De Graaf, die vorige week de onvrede van Senioren Platform Altena in een brief aan de gemeenteraad kenbaar heeft gemaakt. 

“En dat is niet op te lossen met goedwillende vrijwilligers.”

Tom Oostra

Elke woensdag het nieuws uit Heusden en Altena per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier