Logo hetkontakt.nl/heusdenenaltena

Altena helpt scholen bij gebrekkige ventilatie

  •   keer gelezen

ALTENA • Altena kijkt samen met scholen naar een ‘reële oplossing’, als blijkt dat de ventilatie van het schoolgebouw niet in orde blijkt te zijn.


In de strijd tegen het coronavirus wordt van scholen verwacht dat zij zelf een ventilatiecheck uitvoeren. Als die negatief uitvalt, komen de GGD en de gemeente in beeld.

“Wanneer een school niet voldoet aan de eisen en de situatie kan niet met simpele ingrepen verbeterd worden, dan komt onze verantwoordelijkheid in het kader van de onderwijshuisvesting om de hoek kijken”, schrijft het college als antwoord op vragen van Progressief Altena.

“We hebben al een aantal vragen van scholen gekregen en hen helpen we zo goed mogelijk verder”, staat verder te lezen.

Overigens zijn Altena en de GGD niet verantwoordelijk voor controles op de ventilatiecheck door scholen.

Geen aanvullende regels
Aanvullende regels met betrekking tot voldoende frisse lucht in schoolgebouwen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn er niet, omdat er volgens het RIVM geen gevallen van besmetting bekend zijn waarbij luchtverversing een grote rol speelt.

Scholen dienen wel te voldoen aan de richtlijnen uit het bouwbesluit.

De gemeente heeft op dit moment nog geen actueel beeld van de stand van zaken met betrekking tot ventilatie op scholen in Altena.

Maximaal ventileren
In overige gebouwen van de gemeente, zoals het gemeentehuis, wijklocaties en sportaccommodaties zijn eerder al maatregelen getroffen. Daar zijn de installaties ingesteld op maximaal ventileren en geldt een beperkt aantal mensen in één ruimte en ramen en deuren zoveel mogelijk open.

De komende tijd wordt een check uitgevoerd bij de gebouwen in gemeentelijke eigendom die voor 2012 gebouwd zijn om te bepalen of daar voldoende geventileerd kan worden.

De multifunctionele accommodaties in Werkendam, Sleeuwijk en Dussen zijn gebouwd volgens het bouwbesluit en beschikken over mechanische ventilatie waarbij de CO2-waardes automatisch gemeten worden. Bij deze gebouwen hoeft geen check meer gedaan te worden, aldus het college.

Kinderopvang
De kwaliteitseisen voor de kinderopvang zijn sinds 2017 aangescherpt. Naleving hiervan wordt gecontroleerd door de GGD.

“We mogen er dus vanuit gaan dat alle kinderopvanglocaties voldoen aan de voor hen gestelde eisen”, stellen B&W.

Elke woensdag het nieuws uit Heusden en Altena per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier