Logo hetkontakt.nl/heusdenenaltena
Fort Steurgat was een van de grote publiekstrekkers.
Fort Steurgat was een van de grote publiekstrekkers.

Monumenten trekken 1000 bezoekers

  •   keer gelezen

ALTENA • Verdeeld over twee dagen hebben zo’n 1000 mensen een bezoek gebracht aan één van de monumenten die zaterdag en zondag geopend waren tijdens het Monumentenweekend.


Toppers waren Fort Steurgat op zaterdag en kasteel Dussen op zondag.

Fort Steurgat, het meest zuidelijke fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, kreeg zaterdag zo’n 250 bezoekers. Het fort dat is omgebouwd tot luxe wooneiland opende eenmalig de poort. Bezoekers werden rondgeleid door de bewoners en kregen uitleg over de restauratie en ombouw tot appartementen. 

Fort Giessen trok zaterdag zo’n 150 bezoekers, die bovendien getuige waren van het uitreiken van een koninklijke onderscheiding aan Kees van Maastrigt.

Op Fort Altena kregen zaterdag 35 bezoekers een korte rondleiding aangeboden. Ook de kerken in de vesting en het torenklimmen trokken zo’n 100 bezoekers, net als de diverse molens in de streek.

Zondag
Zondag was Kasteel Dussen geopend, daar werden zo’n 300 bezoekers ontvangen uit alle windstreken. Omdat elders veel monumenten vanwege corona gesloten bleven, bezochten velen het romantische kasteel. Bezoekers konden tevens kennis maken met het programma voor het nieuwe culturele seizoen in het kasteel.

Op 17 en 18 september wordt de monumenten klassendag gehouden en bezoeken schoolkinderen Fort Giessen, de vesting Woudrichem, de Zuid-Hollandse molen en Kasteel Dussen. 

Webexpositie
Bezoekers die willen nagenieten van de monumenten in Altena kunnen de webexpositie ‘Mensen en Monumenten’ bekijken op salha.nl. Negen erfgoedvrijwilligers vertellen hun persoonlijke verhalen over de monumenten en hun historie.

Ook zijn de drie fietsroutes nog volop verkrijgbaar bij de VVV-informatiepunten in de gehele regio. Fietsers kunnen kiezen tussen de Boerenlandroute; de Vesting tot Vestingroute en de Drie Dijkenroute. 

De organisatie van Open Monumentendag wordt jaarlijks verzorgd door Erfgoed Altena in samenwerking met andere partners.

Elke woensdag het nieuws uit Heusden en Altena per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier