Afbeelding
archieffoto: Teus Admiraal

Altena gaat nóg beter leren zwemmen

Algemeen 942 keer gelezen

ALTENA • Het aantal kinderen met een zwemdiploma ligt in Altena hoger dan gemiddeld, maar het kan altijd beter, vindt het college.

Burgemeester en wethouders hebben daarom na een motie van een van de coalitiepartijen plus ChristenUnie en VVD een plan gemaakt om de zwemvaardigheid van inwoners van de gemeente nóg verder op te krikken.

Altena focust zich daarbij op kinderen, mensen met een beperking en statushouders en arbeidsmigranten. 

De bedoeling is dat over vier jaar 60 procent van de kinderen in groep zes van de basisschool het ABC-zwemdiploma of het Easy Swim-diploma heeft behaald. Voor mensen met een beperking en statushouders en arbeidsmigranten gaat het erom dat ze ‘levensreddende vaardigheden in het water’ leren.

Schoolzwemmen
Dat betekent o.a. dat C-diploma’s gedeeltelijk vergoed gaan worden, dat het schoolzwemmen in 2021 aan alle scholen in Altena wordt aangeboden en dat zwemlessen voor kinderen met een beperking zoveel mogelijk gepromoot worden. Statushouders krijgen speciale zwemlessen aangeboden, voor arbeidsmigranten uit Oost-Europa komt er voorlichting. Voor alle plannen is in totaal 32.000 euro extra nodig.

“We focussen ons op kinderen, omdat daar naar verwachting het meeste resultaat te behalen valt. Daarnaast richten wij ons op statushouders en arbeidsmigranten, omdat zij risicodoelgroepen zijn. Aan de doelgroepen hebben wij ook mensen met een beperking toegevoegd, omdat voor hen maar beperkte mogelijkheden zijn om zwemvaardigheden te verkrijgen”, aldus het college.

Slechts 4 procent van de kinderen in de gemeente Altena heeft geen zwemdiploma, landelijk is dit 16 procent. Verder ingezoomd heeft In Altena 96 procent, 79 procent en 35 procent van de kinderen een A-, B- of C-diploma. Landelijke gezien is dat 84 procent, 68 procent en 25 procent.

“Geconcludeerd kan worden dat de gemeente Altena het op dit punt dus beter doet dan gemiddeld, maar het kan altijd beter”, stelt het college.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Workshop veilig online bankieren bij Van der Straaten Verzekeringen: 'Bescherm jouw geld en jezelf' Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Grote brand legt woonhuis in Dussen in as: bewoners en hond ongedeerd 112 18 apr, 08:41
Afbeelding
Grote controle bedrijfspanden in Altena: illegale bewoning en illegaal vuurwerk aangetroffen 112 17 apr, 17:21

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden