Gwan Tjan, Bert Mouthaan, Arjan Wensink, Diana de Jonge, Nikki de Jong, Caroline Arnold Bik en Ingeborg de Veth.
Gwan Tjan, Bert Mouthaan, Arjan Wensink, Diana de Jonge, Nikki de Jong, Caroline Arnold Bik en Ingeborg de Veth.

Nieuw gezondheidscentrum Wijk en Aalburg maandag operationeel

Algemeen 2.805 keer gelezen

WIJK EN AALBURG • De huisartsen, apotheek Het Quadraat, de thuiszorg, de verloskundige, de fysiotherapeut, de prikpost en de diëtiste hebben vanaf maandag in d'Alburcht aan de Perzikstraat hun praktijk. 

Met name voor de huisartsen en hun medewerkers is het een grote verbetering. Het pand aan de Tulpstraat voldeed al lang niet meer aan de eisen van deze tijd. Het uit 1975 daterende gebouw ‘is versleten’.

Caroline Arnold Bik, één van de zeven huisartsen en tevens de langstzittende, vertelt dat er bij haar aanstelling in 2002 al volop gesproken werd over verbouwing of nieuwbouw. 

"Zolang ik hier in de praktijk zit, is het over nieuwbouw gegaan. Ik wilde al gelijk een elektrische buitendeur. Maar telkens werd er gezegd: even wachten, want we gaan verbouwen. We zijn in mijn beleving vervolgens altijd bezig geweest met oplappen.” 

Plannen om het oude gebouw te verbouwen of nieuwbouw met een andere partij te plegen, ketsten telkens af. Pas drie jaar geleden kwam er licht aan het einde van de tunnel toen d’Alburcht in beeld verscheen. Ineens lagen er echte kansen om te verkassen en konden er eindelijk concrete plannen worden uitgewerkt. En nu, in juni 2020, staat er een prachtig nieuw gebouw dat vastgeplakt is aan het multifunctionele centrum.

Trots
Caroline Arnold Bik en collega Arjan Wensink, die samen met de vaste artsen Gwan Tjan en Diana de Jonge de plannen uitwerkten, zijn zo trots als een pauw. Terecht want de nieuwe spreekkamers, behandelkamers, de administratieruimte en de forse wachtkamer zien er professioneel uit "We zijn ook blij met de nieuwe balie. In het oude gebouw kan iedereen in de wachtkamer horen wat er aan de balie verteld wordt. Nu is er veel meer privacy.”

Voor het fraaie design zijn Diana de Jonge en praktijkmanager Nikki de Jong verantwoordelijk. 

Trots is ook apotheker Bert Mouthaan. Hij verhuist met apotheek Het Quadraat - met drie apothekers en tien medewerkers - van de Galerij mee naar d’Alburcht. "Wij volgen graag de ontwikkelingen en toen de mogelijkheid zich voordeed zijn we ook ingestapt”, vertelt Mouthaan, die in 1987 aan de Galerij zijn apotheek opende. "Persoonlijk had het voor mij nog eens zo groot gemogen zijn met nog meer disciplines. Maar nu is het al schitterend. Het is ook richting zorgverzekeraars beter. Die sluiten eerder overeenkomsten af met disciplines in één centra dan met disciplines die los staan.”

Geen robot
In tegenstelling tot de huidige apotheek aan de Galerij wordt er in d’Alburcht niet meer gewerkt met een robot. "We hebben nu een ander systeem. De balie- en bereidingsfuncties zijn nu samengevoegd. Het medicijn komt direct uit de ladekasten achter de balie”, vertelt Mouthaan. 

Voor de herhaalmedicaties is overgestapt op 'Speed Filling. "Met behulp van twee medewerkers vindt met dit apparaat de sortering nu razendsnel plaats”, vervolgt Mouthaan. De Pharmaself 24-afhaalautomaat is ook mee verhuisd naar d’Alburcht en heeft een plaats gekregen aan de voorzijde van het gebouw.

Voordelen
Het nieuwe onderkomen brengt veel voordelen. "Het samenwerken onder één dak levert kortere lijntjes op”, noemt Wensink een pluspunt op. Een enorme verbetering is de ruime parkeergelegenheid. "Het is ook voor de patiënten uit de andere dorpen uit voormalig Aalburg nu ook beter aan te rijden”, noemt Mouthaan nog een aspect op.

"Hopelijk komt achter ons gebouw nog eens een extra doorsteek richting die kant van Kerkverreweide”, kijkt Arnold Bik al weer vooruit. Het nieuwe onderkomen brengt voor de de medewerkers ook meer werkplezier, onderstreept Arnold Bik.

Door de coronamaatregelen is een feestelijke opening nog niet mogelijk. Dat zal op een later tijdstip plaatsvinden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Waterschap Rivierenland oefent het sluiten van de coupure in de fietstunnel door de Werkense Dijk bij de kinderboerderij in Werkendam.
Fietstunnel door Werkense Dijk in Werkendam sluit volgende week tijdelijk Nieuws 16 uur geleden
• Gerrit de Heer (77) opent de nieuwe padelbanen.
Erelid Gerrit de Heer (77) opent nieuwe padelbanen in Werkendam: al twintig nieuwe leden Nieuws 23 apr, 17:32
• Dick Ippel, Hélène Hendriks en Jan de Joode.
Alle items overboden én klappers bij veiling voor Hospice Altena: 'We zijn enorm tevreden' Nieuws 23 apr, 16:01

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden