Logo hetkontakt.nl/heusdenenaltena
Egbert Lichtenberg en zijn gezin worden welkom geheten bij Kop van 't Land.
Egbert Lichtenberg en zijn gezin worden welkom geheten bij Kop van 't Land. (Foto: Jan Noorlandt)
UPDATE

Nieuwe burgemeester Altena geïnstalleerd: 'Egbert, fijn dat je er bent'

  •   548 keer gelezen

ALMKERK • De verliefdheid tussen Egbert Lichtenberg en Altena is opgebloeid. Verliefdheid die zal overgaan in wederzijds houden van.

Dat waren maandagavond tijdens de installatie van de eerste kroonbenoemde burgemeester van Altena de woorden waarmee Theo Meijboom (SGP) zijn speech afsloot. Om de hoofdrolspeler van de avond met 'burgemeester Lichtenberg' aan te spreken voelde voor de voorzitter van de vertrouwenscommissie nog wat onwennig, maar de bijeenkomst op het gemeentehuis was dat allerminst. In ontspannen en gezellige sfeer werd Egbert Lichtenberg welkom geheten.

Bitterballen
De inbreng van Philip den Haan van AltenaLokaal, die namens de gemeenteraadsleden de nieuwe burgemeester toe mocht spreken, was grappig en leidde uiteindelijk tot het eerste wapenfeit van Lichtenberg. Hij zal zich hard maken voor bitterballen na de raadsvergadering, zegde hij Den Haan toe. 

Niet kort daarna zong de zaal met Wijnand van der Hoeven (ChristenUnie) 'You'll Never Walk Alone' mee. "Er zijn momenten dat je als burgemeester alleen beslissingen moet nemen, maar wij willen met dit lied symboliseren dat je niet alleen loopt", zei Van der Hoeven tegen de nieuwe burgervader.

Wethouder Matthijs van Oosten vatte de stemming van maandagavond in één zin krachtig samen: "Egbert, fijn dat je er bent."

Lichtenberg was 's middags samen met zijn vrouw Nienke en dochters Danique en Fianne in de regen al ontvangen bij Kop van 't Land. De grauwe aankomst maakte al snel plaats voor de eerste vrolijke bijeenkomst van de dag: het welkom met de 21 kernen van Altena, in Het Brabantse Land in Giessen.

Binnen een strakke tijdslimiet presenteerden alle dorpen en de vestingstad Woudrichem zich aan de familie Lichtenberg, die overigens in de zomer van 2020 haar intrek neemt in een woning in Sleeuwijk. "De proeverij in Het Brabantse Land smaakt zonder meer naar meer", zou de kersverse burgemeester 's avonds zelf verklaren. "Momenteel wordt gewerkt aan een programma waarin ik als burgemeester in het nieuwe jaar in aansluiting op bestaande evenementen elke kern en zijn inwoners beter kan leren kennen. Ik kijk daar naar uit." 

Extra bonus
Overigens zal zijn vrouw Nienke niet bij alle gelegenheden aanwezig zijn. "Als mijn vrouw meekomt dan mag u dat als een extra gelukkige bonus beschouwen en als dat niet zo is wees dan niet teleurgesteld", zei de burgemeester met een knipoog.

In Altena komt voor hem alles samen. "Het is mijn wens geweest om ooit mijn talenten en ervaringen te kunnen bundelen. In dit ambt, binnen de nieuwe gemeente Altena, komen voor mij de rode draden in mijn werk en mijn hobby in mijn leven bij elkaar." 

En: "Door het wonen in de Drechtsteden enerzijds en het werken in de regio Dongemond anderzijds, heb ik het beste van twee culturen mogen ervaren. Het saamhorigheidsgevoel en ondernemende karakter in Brabant sluit voor mij naadloos aan op de nuchterheid en zakelijkheid die Holland en de Drechtsteden kenmerken. Beide culturen zie ik terug in de nieuwe gemeente Altena, die voor mij daarom het beste van Holland en Brabant in zich heeft."

Volleybalteam
Zijn nieuwe ambt vergeleek Lichtenberg met zijn rol als spelverdeler bij zijn volleybalteam en hij verklaarde 'betrokken' en 'betrouwbaar' te willen zijn, zich te willen 'bekwamen in alle verantwoordelijkheden' en bovendien de 'balans' te houden in wat hij alles wat hij doet. "De ambities en uitdagingen voor de toekomst groot. Wat mij betreft gaan we daar samen voor als raad, college en ambtelijke organisatie, al wil ik hierbij wel waken voor een gezonde balans tussen ambities en verwachtingen én de mogelijkheden die de organisatie en de uitvoering heeft."

Lichtenberg hoop dat Altena hem leert kennen als 'iemand die tussen de mensen staat, gevoel heeft voor rollen en verhoudingen, maar ook de professionele distantie bezit die het ambt vraagt'.

Tom Oostra

Elke woensdag het nieuws uit Heusden en Altena per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }