Afbeelding
Foto: Hannie Visser-Kieboom

Hoge Raad van Adel overhandigt ‘wapendiploma’ aan Altena

Algemeen 304 keer gelezen

ALMKERK • Voorafgaand aan de raadsvergadering dinsdag overhandigde de Hoge Raad van Adel aan burgemeester Marcel Fränzel het 'wapendiploma' van de gemeente Altena.

Het wapen met de twee afwende zalmen van het Land van Altena en het rad van het Land van Heusden was in maart al gepresenteerd, maar werd bij koninklijk besluit op 17 april officieel vastgesteld.

De formele beschrijving is: 'In goud afgewende zalmen van keel en in een ingedreven punt van sabel een rad van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels". De twee zalmen werden vanaf de Middeleeuwen al door de Heren van Altena in hun wapen gevoerd. Het rad vindt zijn oorsprong in Heusden, maar was tevens onderdeel van het wapen van de voormalige gemeente Aalburg. De twee zalmen kwamen zowel in het wapen van de gemeente Werkendam als de gemeente Woudrichem voor.' 

Heraldiek van het wapen
De voorzitter van de Hoge Raad van Adel, jonkheer mr. J.P. de Savornin Lohman overhandigde het 'wapendiploma' aan de burgemeester. Drs. J.C.C.F.M. van Borne gaf uitleg over de heraldiek in het wapen. Zo gaat de voorkeur bij de samenstelling van een nieuw gemeentewapen altijd uit naar eenvoud.

De overhandiging van het diploma vormde het sluitstuk van de procedure die leidde tot het officiële gemeentewapen voor de gemeente Altena. Bij de overhandiging waren vertegenwoordigers aanwezig van de Historische Kring, Streekarchief en Erfgoed Altena.

Zij waren betrokken bij de totstandkoming van het wapen. Ook Jos Korthout dacht mee over het wapen, hij had eerder zelf een ontwerp gemaakt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Eropuit met Koningsdag? Dit is er allemaal te doen in de gemeente Altena Nieuws 9 uur geleden
• Afbeelding ter illustratie.
Op zoek naar woning in Altena met groen energielabel? Kans om te slagen is best groot Nieuws 13 uur geleden
• Archieffoto van wethouder Hans Tanis die de eerste paal slaat voor woningen in nieuwbouwwijk Bronkhorst.
69 extra woningen in Andel: bouw laatste fase nieuwbouwproject Bronkhorst in 2025 Nieuws 24 apr, 17:25

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden