De brief die Cees Oosterom aan Maarten van der Weijden schreef werd massaal gedeeld op Twitter.
De brief die Cees Oosterom aan Maarten van der Weijden schreef werd massaal gedeeld op Twitter. Foto: Twitter (@mvdweijden)

Cees Oosterom wilde het juist heel klein houden

Algemeen 827 keer gelezen

WOUDRICHEM • Cees Oosterom doneerde zijn Elfstedenkruisje aan Maarten van de Weijden en kreeg daardoor onverwachts veel media-aandacht.

Een klein gebaar met grote gevolgen voor Woudrichemmer Cees Oosterom. Hij stuurde Maarten van der Weijden zijn Elfstedenkruisje op, toen bekend werd dat de zwemmer na zijn Elfstedenzwemtocht geen eigen kruisje zou krijgen.

De Vereniging de Friesche Elf Steden liet eerder weten dat een kruisje alleen bedoeld is voor mensen die de tocht op schaatsen volbrengen.

"Ik dacht: 'Ik stuur mijn kruisje op en dan gaat Maarten hopelijk reageren'. Maar hij zette mijn brief op Twitter en toen werd het door alle media opgepikt, terwijl ik het juist heel klein wilde houden. Ik had dit écht niet verwacht. Belachelijk hoe dit uit de hand gelopen is."

Aan de andere kant is hij ook goed te spreken over de media-aandacht die hij heeft gekregen. "Zo zijn de prestatie van Maarten én het goede doel nog beter voor het voetlicht gebracht."

Held
Vanwege zijn donatie is Oosterom, voorheen woonachtig in Noordeloos, de afgelopen dagen meerdere malen een held genoemd, maar daar wil hij niets van weten. "Maarten is een held, ik niet. Het ontroerde mij wat hij met zijn zwemtocht teweeg heeft gebracht, met dat mooie weer en al die mensen langs de kant."

Van der Weijden haalde daarmee meer dan zes miljoen euro op voor kankeronderzoek. Dat staat haast in schril contrast met hoe Oosterom zijn Elfstedentocht in 1986 volbracht heeft, zo schrijft hij in zijn brief aan Van der Weijden. "Het was mooi zonnig weer en er was maar weinig wind. Het was eigenlijk een makkie. Dus kijkend waar jij mee bezig bent, vind ik dat jij dit kruisje veel meer toe komt. Ik geef het met heel veel liefde aan je."

Oosterom hoeft zijn kruisje niet terug en is blij dat de 'mediastorm' rondom zijn persoon weer is gaan liggen. "Het dagelijks leven bevalt mij zeer", klinkt het lachend.

Tom Oostra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Archieffoto van Marianne Vos.
Marianne Vos boekt met winst in Dwars door Vlaanderen 250ste profzege op de weg Sport 22 uur geleden
• Het Waterpoort Festival duurt een dag langer dan vorig jaar.
Waterpoort Festival 2024: dansen, zingen en een 'trip down memory lane' Nieuws 27 mrt, 17:54
• De A27 richting Utrecht is dit weekend dicht door onderhoudswerkzaamheden.
Capelse veer vaart langer door tijdens afsluiting van A27 in paasweekend Nieuws 27 mrt, 17:18

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden