CDA: 'Afsluiting Borcharenweg Werkendam moet korter'

  •   387 keer gelezen

WERKENDAM • De geplande afsluiting van de Borcharenweg in Werkendam kan korter en moet op een ander tijdstip gepland worden, vindt het CDA.

Waterschap Rivierenland wil de Borcharenweg, een belangrijke ontsluitingsweg van Werkendam, tussen 13 mei en 12 juni een maand lang afsluiten om een duiker onder de weg door te plaatsen. Het gaat om een van de laatste maatregelen die genomen zijn om wateroverlast tegen te gaan in het dorp.

"Nut en noodzaak van de werkzaamheden staan wat mij betreft niet ter discussie, maar wel de duur ervan en het moment waarop ze gepland staan", zegt CDA-raadslid Gerard Paans. "De werkzaamheden beginnen vlak na de meivakantie, dat is voor iedereen nog een hele normale periode." Daarmee bedoelt de Werkendammer dat de werkzaamheden niet in een vakantieperiode vallen, wanneer minder mensen onderweg zijn. Het CDA pleit ervoor om de werkzaamheden juist wél in de vakantie uit te voeren.

Druk
Volgens Paans blijkt uit cijfers van de gemeente Altena dat dagelijks zo'n 7000 voertuigen over de Borcharenweg rijden. "En hoe moeten die tijdens de afsluiting in Werkendam komen? Niet over de nu al drukke Dijkgraaf den Dekkerweg, Sleeuwijksedijk of de Bandijk. Bij de kruising bij restaurant De Waterman is het nu al hartstikke druk. En het is gevaarlijk voor fietsers."

De duur van de werkzaamheden zou te maken hebben met het feit dat er ook geheid wordt. Als het aan Paans ligt wordt daar beter naar gekeken. "Het college moet bij het waterschap aankloppen om dit op te lossen. Ze moeten beter rekening houden met de omgeving."

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat er wel gesprekken gevoerd worden met het waterschap om de werkzaamheden korter te laten duren. "Maar er moeten heel veel heipalen en vervolgens veel beton de grond in en dat is niet in één dag gebeurd."

Zomer
Ook naar het tijdstip kan gekeken worden, maar ze benadrukt dat niet voor niets voor de periode in mei en juni gekozen is. "De hevige wateroverlast in Werkendam was enkele jaren terug in de zomerperiode en daarom willen we dat de duiker voor die tijd geplaatst is. Het kan zomaar zijn dat we dit jaar weer een natte zomer hebben. Het werk maakt bovendien deel uit van het geheel aan maatregelen tegen wateroverlast, waar een planning voor gemaakt is. Uitstellen kost wellicht ook meer geld."

Ze benadrukt dat de gemeente zoveel mogelijk doet om de overlast van de afsluiting van de Borcharenweg te beperken. Volgende week gaat de gemeente in gesprek met bewoners van de Schans, die tijdens de werkzaamheden ook afgesloten wordt, voor sluipverkeer.

Tom Oostra
Redactiecoördinator van Het Kontakt Land van Heusden & Altena en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @tomoostra op twitter >
Elke woensdag het Heusden en Altena per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }