Logo hetkontakt.nl/heusdenenaltena

Het Groene Hart wil de oogst graag delen

  •   314 keer gelezen

GIESSEN • Vanaf het eerste moment dat Nicolette van Andel van Trema Welzijn met de HartenBrigade haar intrek nam in De Jager in Giessen, zag ze ook vele kansen voor de buitenruimte. "Dat kan ook bijna niet anders: het is een hele open ruimte. Eigenlijk als vanzelf komt buiten hier naar binnen. En hoe geweldig is het dan dat je die mooie groene omgeving, centraal gelegen in Giessen, kunt benutten voor de HartenBrigade: Het Groene Hart."

Het is echter absoluut niet de bedoeling dat alleen de HartenBrigade gaat genieten van die mooie groene omgeving. "Het is natuurlijk hartstikke mooi dat we straks dingen gaan verbouwen die we vervolgens in de keuken kunnen verwerken, bijvoorbeeld voor Pan met Passie. Het mes snijdt dan aan twee kanten: we creëren buiten iets moois, dat we deels zelf gaan gebruiken. Maar we willen graag ook anderen uitnodigen, zodat we de oogst samen kunnen delen."

Nicolette en Janine Kant, met wie Nicolette De Jager beheert, hopen dat mensen net zo enthousiast worden als zij. "Door hen al in een vroeg stadium te betrekken, hopen we ook een soort eigenaarschap te kweken, zodat de tuin echt iets wordt van iedereen."

Vorige week is een eerste bijeenkomst geweest waar samen werd nagedacht over de invulling van de tuin. "Daar waren zo'n twintig mensen. Zo leuk! We hebben persoonlijk de bewoners van de woningen die op de tuin kijken uitgenodigd om mee te denken, maar ook de organisaties die in de brede school actief zijn, hebben we uitgenodigd: basisscholen, kinderopvang. Hoe leuk, en leerzaam, is het om kinderen hierbij te betrekken?"

Tot rust komen
Hoewel de tuin nog aangelegd moet worden hebben Nicolette en Janine al prima in beeld wat er allemaal nodig is. "Appels zijn heerlijk in de appeltaarten die Henrieke regelmatig op donderdag bakt, in hartvorm. Deze worden binnenkort structureel aangeboden. Iris maakt iedere week een grote pan soep, dus daarvoor zijn bijvoorbeeld tomaten en kruiden lekker. Reem, de drijvende kracht achter de Syrische buffetten die de HartenBrigade zo'n vier keer per jaar aanbiedt, heeft al gevraagd of er veel druivenplanten in de tuin gezet kunnen worden. Dan kan zij de bladeren gebruiken voor haar specialiteit: gevulde druivenbladeren."

Als het aan Nicolette ligt wordt de tuin niet alleen een plek waar gezaaid en geoogst gaat worden.

"Ik hoop dat het vooral een plaats wordt waar mensen even tot rust kunnen komen. Er zullen bankjes geplaatst worden, maar ik zou het ook geweldig vinden als er een paar hangmatten opgehangen worden. We willen een fijne sfeer creëren, waar mensen gewoon even kunnen genieten of elkaar kunnen ontmoeten."

Een eerste stap voor een ontmoetingsplaats in de buitenruimte van De Jager wordt overigens binnenkort gezet met de aanleg van een jeu de boules baan. "Gijs van Boggelen wilde al jaren een baan in Giessen, de gemeente heeft nu besloten dat deze er mag komen. Dat is een geweldige aanvulling op de rest van onze plannen. Een mooie ontmoetingsplaats waar echt verbindingen worden gelegd."

Droomfase
De bedoeling is dat in het najaar de eerste schop voor de aanleg van de tuin in de grond gaat.

"We zitten nu in de droomfase. Petra Elema van Studio Natuurlijk Groen denkt met ons mee, Siffra Timmermans van Tuinrecept zal het ontwerp maken en hovenier Arjan Quartel van Qgroenbeheer zal zich over de daadwerkelijke aanleg buigen. Als de tuin er eenmaal ligt, zou het geweldig zijn als we een vaste groep van zo'n tien tot twaalf vrijwilligers hebben. Maar nu is het vooral zaak dat we de financiën binnen gaan krijgen. De gemeente Altena is gelukkig enthousiast, wethouder Van Vugt was vorige week ook aanwezig. Hij ziet de tuin het liefst zo groot mogelijk. Alex Bast, adviseur Groen, van de gemeente heeft al toegezegd dat we gebruik mogen maken van materieel en mankracht van de gemeente."

Het Groene Hart zal voor iedereen vrij toegankelijk zijn. "Er komen geen hekken omheen en ergens is dat best spannend. Maar we hopen dat we dit echt met elkaar dragen. Dat iedereen er respectvol mee om zal gaan. En dan hoop ik dat we aan het einde van de volgende zomer met elkaar appels kunnen plukken en taarten kunnen bakken."

Wie mee wil denken over Het Groene Hart, ideeën of tips heeft, is altijd welkom in De Jager. Contact opnemen kan ook via: info@dehartenbrigade.nl of 0183-745268. Donderdag 25 april is er vanaf 19:30 uur een tweede brainstormavond in De Jager in Giessen.

Marjo van Andel
Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Heusden en Altena per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }