• Jongeren zorgen voor een gezellige avond voor ouderen, in de strijd tegen eenzaamheid.
• Jongeren zorgen voor een gezellige avond voor ouderen, in de strijd tegen eenzaamheid. (Foto: )

'Statement tegen eenzaamheid' door Werkendamse jongeren

  •   172 keer gelezen

WERKENDAM • Een grote groep jongeren uit Werkendam zet zich een paar keer per jaar in om eenzaamheid onder ouderen iets te verlichten.

"De commissie Hart & Hand voor ouderen is eigenlijk min of meer begonnen als ludieke actie op initiatief van SGP-Jongeren Werkendam. Als statement tegen eenzaamheid", vertelt Leen Paans. In het voorjaar van 2016 ging een groep van ongeveer vijftig jongeren op bezoek bij ouderen in Goezate. Ze dronken er een kopje koffie met wat lekkers, maakten een praatje.

"En meteen was daar het gevoel: dit is zo'n succes en er is veel eenzaamheid, waarom zouden we dit niet doorzetten?" Zo gezegd, zo gedaan: er volgden meerdere avonden. "Die werden georganiseerd door één persoon, maar het is veel werk. Daarom is in 2017 de commissie Hart & Hand voor ouderen opgericht." Naast voorzitter Leen, bestaat die commissie uit Joanne Vink, Jacoline Dalm en Jantine van Berchum.

Activiteiten
"Ouderen kunnen zich aanmelden voor de bijeenkomsten, wij zorgen dat er wat te doen is. De laatste keer hebben we bingo gespeeld, maar we hebben ook moeders met baby's op bezoek gehad die tijdens de avond hun kindjes in bad deden. Dat was een enorm succes. Maar ook de film over oud Werkendam die we hebben getoond viel in de smaak. In mei staat er een wandeling op het programma."

De commissie probeert drie keer per jaar op woensdagavond aandacht aan ouderen te besteden en is blij dat ze binnen Goezate terug kan vallen op een enthousiaste activiteitenbegeleidster. "Dat is heel fijn: zo kunnen we echt ons doel bereiken."

Inmiddels hebben de jongeren hun activiteiten uitgebreid naar d'Altenaer en wordt er regelmatig gewandeld met een dame die slechtziend is. "We willen niet te snel uitbreiden, want de organisatie kost best veel tijd. En je wilt het natuurlijk graag goed doen. In d'Altenaer kwamen we onverwacht een stapje dichterbij wat we graag willen: tussen de avonden door iets betekenen voor ouderen. Er was daar namelijk een dame die niet zo veel kon tijdens een avond: ze ziet slecht. Ze vertelde dat ze altijd enorm geniet van wandelen. Nu gaan elke twee weken twee jongeren met haar wandelen."

Vijftig jongeren
Ouderen zijn enthousiast en nemen graag deel aan de avonden. Maar ook over helpende handen van jongeren zit de commissie nooit verlegen: voor iedere avond melden zich ruim vijftig jongeren aan. "We laten deelnemers kiezen wat ze graag willen doen, maar we hebben soms zoveel aanmeldingen dat niet iedereen kan doen wat hij of zij wil. Dat is gelukkig nooit een probleem. Het is natuurlijk geweldig dat zoveel jongeren mee willen helpen."

Jacoline, Joanne, Jantine en Leen vinden de avonden vooral heel gezellig en zijn blij wat voor de oudere medemens te kunnen betekenen. "Het is prettig dat we iets voor ouderen terug kunnen doen. Bovendien is het fijn dat we op deze manier ook eenzaamheid in beeld kunnen brengen, want dat is echt een groot probleem."


Hart & Hand voor ouderen is actief op Instagram en Facebook. Ook zijn ze bereikbaar via 06-57015367 of hartenhandvoorouderen@outlook.com. Aan de website www.sgpjwerkendam.nl/hart-en-hand wordt gewerkt.

Marjo van Andel
Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke woensdag het Heusden en Altena per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }