Logo hetkontakt.nl/heusdenenaltena
Lars van Oostrum op station Den Helder Zuid.
Lars van Oostrum op station Den Helder Zuid.

Rijswijkse Lars (15) loopt stage bij de marine

  •   1004 keer gelezen

RIJSWIJK • Lars van Oostrum maakte afgelopen week kennis met het werk bij de Koninklijke Marine. De jonge Rijswijker hoopt ooit van dit onderdeel van de Nederlandse krijgsmacht deel uit te maken.

Waar zijn medescholieren het dichter bij huis zochten, vertrok Lars van Oostrum vorige week dinsdag naar Den Helder om daar enkele dagen aan te sluiten bij de Koninklijke Marine. De 15-jarige vmbo-student aan het Fortes Lyceum in Gorinchem moest voor het vak Loopbaanoriëntatie 40 uur stage lopen en koos daarvoor niet de makkelijkste weg. Je komt namelijk niet zomaar binnen bij de marine, legt hij uit. "Je moet op de website wel even doorklikken, zeg maar."

Sinds jonge leeftijd is de Rijswijker geïnteresseerd in de krijgsmacht. "De voertuigentechniek leek mij in eerste instantie wel wat, maar door alle reclames op tv en door wat ik hoorde van bekenden begon de marine mij steeds meer aan te spreken. Die stage was voor mij weer een kans om mijn droom later waar te kunnen maken. Dit soort mogelijkheden grijp ik met beide handen aan."

Discipline
Samen met achttien andere stagiairs in dezelfde leeftijd - onder wie vijf vrouwen - werd Lars voor zijn eerste dag opgewacht op station Den Helder Zuid. De discipline zat er meteen goed in, vertelt hij. "Je merkt gelijk dat die discipline en ook de verbroedering erg belangrijk zijn binnen de krijgsmacht. Eén dag gingen we zwemmen en we kregen vijf minuten om ons om te kleden en naderhand ook weer tien minuten om ons te douchen en klaar te maken voor vertrek. Ook al ben je maar één minuut te laat, er zitten direct consequenties aan verbonden."

Het is een paar keer voorgekomen dat Lars het nét niet haalde en dat kan niet, vindt hij. "Je opereert als één team met één taak. Als je te laat bent hou je niet alleen het programma op, maar ook je kameraden." Bijzonder moment voor Lars was het bezoek van Commandant Zeestrijdkrachten Rob Kramer. "Die wilde graag eens meemaken hoe het er aan toe gaat tijdens zo'n stage."

Naast discipline leerde Lars bij de marine ook respect. "Iedereen binnen de krijgsmacht is gelijk en iedereen is belangrijk, ongeacht je opleidingsniveau. Er zijn alleen mensen met wat meer strepen, die dus meer verantwoordelijkheden hebben."

Sinds vrijdag is hij weer thuis en de Rijswijker kijkt terug op een mooie ervaring. "Bij mij is die stage echt positief aan het werken nu. Ik weet dat ik dit later écht wil gaan doen. Ik weet alleen nog niet of ik bij het korps wil of iets met ICT wil gaan doen."

Fysiek kan Lars het in ieder geval wel aan, verzekert hij. "Ik speel rugby bij de Bredase Rugby Club. Dat is twee keer per week trainen en op zaterdag een wedstrijd."

Tom Oostra

Tom Oostra
Redactiecoördinator van Het Kontakt Land van Heusden & Altena en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @tomoostra op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Heusden en Altena per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }